HDP'nin AKP’li yönetimden 136 milyon TL borçla devraldığı Patnos Belediyesi'nde personel maaşları bile haciz altında. İlçe halkı ile karşı karşıya getirilmek istendiklerini söyleyen Belediye eşbaşkanları, durumu kısa sürede çözerek halka gerekli hizmeti sunacaklarını dile getirdi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde kazandığı Ağrı’nın Patnos Belediyesi’nin kapısı icra memurları tarafından hemen her gün başka bir haciz işlemi için çalınıyor. AKP'li yönetimin yerel seçimlerden sadece 4 ay önce çektiği 1 milyon 300 bin TL’lik kredi borcunun HDP'li yönetime bırakılması belediyeyi iş yapamaz noktaya getirdi.

Patnos Belediye eşbaşkanları Müşerref Geçer ve Emrah Kılıç, AKP’li belediye yönetiminden kalan borçlar nedeniyle nasıl çalışamaz hale geldiklerini anlattı. 

BELEDİYE ÇALIŞAMAZ HALE GETİRİLDİ

Bırakılan borçlar nedeniyle makam aracı olarak kullandıkları araçlara kısa bir süre önce icra yoluyla el konulduğunu ve halen araçları alamadıklarını dile getiren Eşbaşkanlardan Emrah Kılıç, geçtiğimiz hafta ise "kasa haczi" ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. 

Yapılan haciz işlemleri ile belediyenin çalışamaz hale getirildiğini söyleyen Kılıç, "Makam odamız, araçlarımız ya da belediye binamızın haczedilmesi önemli değil. Bizim için esas olan halkın kullanımına sunmuş olduğumuz ve sunacağımız imkanların kısıtlanmış olmasıdır. Kasamızdan haczedilen parayı yakıt alıp ihtiyaçlarımızı gidermek ve hizmetlerimizi yürütmek için ayırmıştık ama ne yazık ki el konuldu” dedi.

‘HACZEDİLMEYECEK GAYRİMENKULLERİMİZ BİLE HACZEDİLİYOR’

Kılıç, bunların yanı sıra belediyelerine ait gayrimenkullerin de haczedilmiş durumda olduğunu paylaştı. Bunlardan biri olan Kültür Merkezi önündeki arsalarının şu sıralar icra kanalıyla ne yazık ki satılmaya çalışıldığını belirten Kılıç, “Bununla ilgili yasal süreçleri başlattık. Aynı şekilde şehir merkezinde bulunan belediyeye ait parkımız da icra kanalıyla satılmaya çalışılıyor. Biz gerekli itirazlarda bulunuyoruz ve durdurmaya çalışıyoruz. Fakat bununla ilgili önümüze birtakım zorluklar çıkıyor. Aslında yasal olarak satılmayacak ve haczedilmeyecek gayrimenkullerimiz bile haczediliyor. Kamu yararına tahsis edilmiş her şey haczediliyor. Böyle bir zorlukla karşı karşıyayız” dedi. 

‘BU RAKAMLARI ÖDEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL’
 
Bütçeleri 2019 yılı itibariyle 36 milyon iken, belediyeyi 136 milyon TL borçla devraldıklarını ifade eden Kılıç, bırakılan bu borca dair şunları söyledi: "Bu bütçenin içerisinde kredi borçları, personel maaşlarının ödenmesi, yakıt giderleri gibi birçok ödeme bulunuyor. İller Bankası nezdinde borçlanabilecek tutarlardan çok daha yüksek rakamlardan bir borçlanma olmuş. Limitler doldurulduktan sonra bu kez de yerelde bulunan kamu bankalarının şubelerinden nakit krediler çekilmeye başlanmış. Biz şuan bu kredileri ödüyoruz. Göreve başladığımız 16 aylık süreçte İller Bankası'na ödediğimiz rakam 16 milyon 571 bin TL. İlçelerde kamu bankalarına ödenen toplam rakam 13 milyon 761 bin TL. Yani yaklaşık 30 milyon TL kredi ödemesi yaptık. Bütün bu zorluklara rağmen biz bu borçları azaltıp, halkımızın ihtiyaç duyduğu hizmetleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Her ay 1 milyon 600 bin TL civarı bir kredi ödemesi yapıyoruz. Belediyenin rutin işleyişini sağlamak için gereken rakam 3 milyon 750 bin TL ama mayıs ayında Patnos Belediyesi’ne tahakkuk eden İller Bankası payı 2 milyon 500 bin TL. Bu rakamları ödememiz mümkün değil." 

‘EN FAKİR İLÇEYİZ’

Belediyenin içinde bulunduğu zorluklara rağmen çalışmalarına devam ettiklerini belirten Kılıç, kendi imkanları doğrultusunda yöntemler geliştirdiklerini ifade etti. Kılıç, “Personellerin maaşlarında kısmi de olsa kesintiler yaşansa bile herkese eşit bir rakamda ödeyip işleyişimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. Yine ilçede hatırı sayılır bir altyapı ve parke taşı çalışması yaptık. Kendi imkanlarımızla yeni bir park inşa ettik. Ulaşımda yenilikler yaparak şehir içi ulaşımını 1 TL’ye düşürdük. Yine Jinkart uygulamasıyla haftanın iki gününü kadınlar için ücretsiz yaptık. Belediyede herhangi bir bütçe olmadığından dolayı yapmak istediğimiz projeleri gerçekleştirme imkanımız olmuyor. Bizim birçok ihalemiz iptal oldu. Çünkü ihaleye firmalar katılmıyor. Çünkü firmalar belediyenin mevcut durumunu biliyor. Belediyemize iş ya da ürün satmaya çekiniyorlar. Ülkenin en fakir bölgesinde bulunan kentin en fakir ilçesiyiz. Bunun için de kaynak yaratmak durumundayız. Kaynak yaratmak için de projelerimiz mevcut. Şuan hazırlanmakta olan güneş enerjisi sistemiyle elektrik üretme üzerine bir projemiz hazırlanıyor. Çok yakın bir zamanda hayata geçireceğiz. Patnos Belediyesi’nin içinde bulunduğu bu durumu çok kısa bir süre içinde düzeltmeyi amaçlıyoruz. Mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

‘BELEDİYE İLE HALKI KARŞI KARŞIYA GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Eşbaşkanlardan Müşerref Geçer ise, hem siyasi hem de farklı çevrelerden belediyelerine yönelik kara propagandaların yürütüldüğünü ifade etti.

Belediyelerine dönük bir yıpratma politikası devreye izlendiğini söyleyen Geçer, “Göreve başladığımız ilk 3 ay personel maaşlarında kesintiler yaşandı. Biz de bu biriken personel maaşları üzerinden İller Bankası'na 5 ay önce bir başvuru yaptık. Maalesef hiçbir şekilde bu başvurumuza geri dönüş olmadı. 136 milyon TL’lik bir borçla aldığımız belediye şuan personel maaşını bile ödeyemeyecek bir durumda” dedi. 

Halk ile belediyenin karşı karşıya getirilmek istendiğini belirten Geçer, “Belediyenin iş yapamadığını, belediye eşbaşkanlarının hizmet üretemediği yönünde baz çevreler algı yönetme çabasında Halkımız belediyenin içerisinde bulunduğu borç durumunu gayet iyi biliyor. Ama biz kesinlikle bunlara bakmadan çalışmalarımızı sürdürmeye devam edecek ve bu durumu düzelteceğiz” dedi. 

Kaynak: MA