Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde, Gercüş Kaymakamlığı'na ait ciple 15 Temmuz'da Muhammed Çelik’i ezen Gercüş Kaymakamı Server Sinanoğlu'nun kaza sırasında alkollü olduğu ve normal hız limitinin saatte 50 kilometre olduğu şehir içinde 103 kilometre hız yaptığı raporlarla tespit edildi. Muhammed Çelik'in babası Murat Çelik ise, şikayetçi olmama karşılığında kendilerine maddi ve manevi destekte bulunma sözü verildiğini, şikâyetten vazgeçildikten sonra vaatlerin yerine gelmediğini, aramalarına da yanıt verilmediğini söyledi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre kaza sonrası "bilinçli taksirle ölüme sebep olmak" suçundan hakkında 2 yıl 8 ay ile 9 yıl arası değişen hapis cezasıyla Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açılan Sinanoğlu'nun dava dosyasına, giren Adli Tıp Kurumu, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının ve Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin atadığı bilirkişilerin raporları Sinanoğlu'nun "Hiçbir şekilde alkollü değildim" ve "Hız limitim saatte 80-90 kilometreydi" yönündeki ifadelerinin doğruyu yansıtmadığını gözler önüne serdi.

'ALKOLLÜ DEĞİLDİM' DEDİ ALKOLLÜ ÇIKTI

Verdiği ilk ifadesinde "Hiçbir şekilde alkol almadım" diyen Sinanoğlu'nun, "ticari araçlarla kamu araçlarının sürücülerinin alkollüyken kesinlikle trafiğe çıkmaları gerektiği" yönündeki yasal zorunluluğu ihlal ettiği ve 0.27 promil alkollü çıktığı belirlendi. Adli Tıp Kurumunun (ATK) hazırladığı rapora göre, Sinanoğlu’nun kaza sonrası yapılan ilk muayenesinde 0,25 promil alkollü olduğu tespit edildi. Olayı kusur derecesine göre inceleyen ATK, yayalar için kırımızı, araçlar için yeşil ışık yandığı sırada karşıdan karşıya geçmesi nedeniyle Muhammed Çelik'i asli, Kaymakam Sinanoğlu’nu ise tali kusurlu buldu.

ZORUNLU HIZ SINIRINI İKİYE KATLAMIŞ

Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Trafik Bilirkişi Ahmet Erdoğan'dan talep ettiği raporda ise, Sinanoğlu'nun şehir içinde hız limiti saatte 50 kilometre olması gerekirken hızının normalden 2 kat fazla olduğu tespit edildi. Sulh Ceza Hakimliğinde verdiği ilk ifadesinde "Kavşağa yaklaştığımda hızım 80/90 km/h civarındaydı" diyen Sinanoğlu'nun hızına ilişkin Trafik Bilirkişisi Ahmet Erdoğan'ın hazırladığı raporda, hız limitinin saatte 103 kilometre olduğu tespit edildi. Trafik Bilirkişisi Ahmet Erdoğan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı talebiyle hazırladığı "kusur" raporunda ise ölen Muhammed Çelik'i yayalar için kırmızı ışık yandığı esnada karşıdan karşıya geçmesiyle kuralları ihlal ederek asli, Kaymakam Sinanoğlu'nu ise tali kusurlu buldu.

‘VAATLERİNİ YERİNE GETİRMEDİLER'

Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada ise baba Murat Çelik, kaza sonrası şikayetçi olmaması karşılığında kendisine maddi ve manevi destek sözün verildiğini belirterek, şikayetinden vazgeçtikten sonra ise kimsenin kendisini aramadığını, telefonlarına da cevap vermediğini açıkladı. Davanın görülen ilk duruşmasında, kamu otoritesi gücü kullanılarak kendisi üzerinde baskı oluşturduğunu ima eden Çelik, kendisine bir kısım maddi destekte bulunduğunu, ancak şikayetinden vazgeçtiğini belirten dilekçeyi verdikten sonra sözlerinin yerine getirilmediğini ifade ederek, Kaymakam Server Sinanoğlu'ndan şikayetçi olduğunu söyledi. Anne Münevver Çelik de davaya şikayetçi olduğunu ve davaya müdahil olmak istediğini kaydetti.

SAVCI CEZA ARTIRIMI İSTEDİ

Mütalaasını mahkemeye sunan savcı, Server Sinanoğlu'nun "alkollü olması ve hızının azami hızın 2 katı bir hızla araç kullanmasının" olası sonuçlarını öngörebilmesine rağmen fiili gerçekleştirdiğine işaret ederek, Sinanoğlu'nun "bilinçli taksirle ölüme neden olmaktan" 2 yıl 8 ay ile 9 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, sanık avukatının mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talebini dikkate alarak duruşmayı erteledi.

Kaza sonrası bir ay 7 gün tutuklu kalan Sinanoğlu'nun açığa alınmadığı, olay sonrası Çorum'a tayin edilen Sinanoğlu'nun, Çorum Valiliği Hukuk Müşavirliğine atandığı ortaya çıkmıştı.