12 Eylül darbesinin 35. yılında, darbe döneminde çocukları işkence gören ve çocukları kaybedilen annelerin tanıklıklarına yer veren "12 Eylül Anneleri" belgeselinin gösterimi yapıldı. 12 Eylül'e tanıklık etmiş annelerin belgeseldeki ortak söylemi: "Devlet bizi hiç rahat bırakmıyordu."

8 yılda tamamlanan belgeselin yönetmenliğini Memik Horuz, Sevim Erdem ve Eyyüp Epekinci’nin yapıyor. Belgeselde 116 anne ile yapılan röportajdan 57 annenin anlatımlarına yer veriliyor, diğer annelerin anlatımları ise kitaplaştırılmış durumda. Annelerin darbe döneminde yaşadıklarını anlattıkları belgeselde, bugün hayatta olmayan ve yıllarca kayıplarının akıbetini sormuş olan Berfo Kırbayır, Leman Fırtına, Ceyda Yıldızhan ve Hanım Uygur'un da röportajları yer alıyor.

'HESABI SORULMAYAN ZULÜM KENDİSİNİ ÜRETMEYE DEVAM EDER'

Şişli Kent Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "12 Eylül Anneleri" belgeselinin gösterimine, 12 Eylül tanıkları, insan hakları savunucuları ile çok sayıda kişi katıldı. Belgesel öncesinde konuşan yönetmen Memik Horuz, 12 Eylül darbesinin 35. yıl dönümünde Cizre'de daha beter uygulamaların yaşandığına dikkat çekti. Hesabı sorulmayan zulmün bir yerde kendisini üretmeye devam ettiğini belirten Horuz, "12 Eylül'ün hesabı sorulsaydı Ermeni katliamı, Sivas ve diğer katliamlar olmayacaktı. Bizler zulümle hesaplaşmak için bu filmi yaptık" dedi.

'DEVLET BİZİ HİÇ RAHAT BIRAKMIYORDU'

Gösterim Hasan Hüseyin Korkmazgil'in “Tanıklıklardan” şiirinin okunmasının ardından, devrim şehitleri adına gerçekleştirilen saygı duruşuyla devam etti. Belgeselde, 12 Eylül döneminde çocuklarını kaybetmiş anneler; o dönemde evlerine gerçekleştirilen onlarca operasyonu, çocuklarının yerini öğrenmek için polislerin kendilerine yaptıkları işkenceleri anlatıyor. Belgeselde, gözaltında kaybedilen çocukların akıbetini öğrenmek için Ankara'da Meclis önünde, İstanbul'da, Diyarbakır'da annelerin gerçekleştirdiği eylemlerin görüntüleri de yer alıyor. 12 Eylül'e tanıklık etmiş annelerin belgeseldeki ortak söylemi ise, "Devlet bizi hiç rahat bırakmıyordu" sözü.

'ÇOCUKLARIMIZ 12 EYLÜL'ÜN GÜLLERİYDİ'

Gösterim sonrasında, darbe dönemine tanıklık etmiş aileler, belgeselde yer almış anneler sahneye çıkarak konuşma yaptı. Cumartesi Annelerinden Gülşah Tağaç, "Çocuklarımız güzel şeyler yapıyorlardı, o güzellikleri anıyorum" dedi. Anne Tağaç, 12 Eylül'ü yaratanların tarihin yüzkarası, çocuklarının ise 12 Eylül'ün güllerini olduğunu söyledi.

12 Eylül uygulamalarının hala sürdürüldüğünü dile getiren Tağaç, "Ama geçecek. Omuz omuza verelim; kardeşlik, barış isteyelim. Güzellikler böyle gelecek. Bunu da aşacağız" diye konuştu.

'YAŞAMAK DİRENMEKTİR BİZ DE BARIŞ İÇİN DİRENECEĞİZ'

Cumartesi Annesi Döndü Ergin ise, 12 Eylül'ün Cizre'de devam ettiğini belirtti. Ergin, "Barış sokaklarda kazanılır, birlik olalım. 'Yaşamak direnmektir' demiş şair; biz de barış için direneceğiz. Erdoğan'ın da sonu gelecek, yeter ki sokaklarda birlik içinde olalım" dedi. (ETHA)