12 Eylül darbesi günlerinde Mamak Cezaevi’nde yolları kesişen 46 kadın, cezaevinde yaşadıklarını 12 Eylül 2011’de çıkardıkları “Kaktüsler Susuz da Yaşar” adlı kitaplarıyla tarihe not düşmüşlerdi.

Şimdi ise 41 kadın “UnutaMAMAK 12 Eylül Kadınları” adlı kitap ile Mamak Cezaevinde yaşanılanları tarihe not etmeye devam ediyor. 

Selmane Ertekin'in Evrensel'de yer alan haberine göre, Mülkiyeliler Birliğinde kitabın hazırlama grubu tarafından tanıtımı yapılan “UnutaMAMAK” o dönemde cezaevindeki kadınların acıda ve sevinçte hep bir ağızdan söyledikleri Mamak Türküsüyle başladı.
“Hepimizin güzel hayalleri vardı, eşit ve adil bir yaşam istiyorduk  ve bunları istemenin bir bedeli vardı şu anda olduğu gibi” diyen kadınlar bugün de dün olduğu gibi baskıya, zulme tek adamlığa hayır dediklerini ve asla hayallerinden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

Bir arada olmaktan, haklı olmaktan alınan gücün hiç unutulamayacağının altını çizen kadınlar

“Beraber yola çıktığımız ve yolda kaybettiğimiz arkadaşlarımızı da... Bize destek olan insanları, bizi savunan avukatlarımızı da unutmadık” dediler. Bir araya gelişlerinde 37 yıl önce yaşananların bugün yaşanılmış hissiyle hareket ettiklerini belirten kadınlar “Bu büyülü atmosferi yazmalıydık, bu kitap yazılmalıydı” dediler.

UnutaMAMAK’a yazan Deniz Özlem Bilgili anne karnında giriyor cezaevine. 11 Ocak 1982’de doğuyor ve iki yıl ablalarıyla birlikte kalıyor. “Sizleri belki hatırlamıyorum ama her zaman yüreğimin, ruhumun en derinliklerinde hepinizi hissetiğimi ve belleğime kazındığınızı bilmenizi istiyorum” diyor Bilgili. 

Annesinin devrimci olmasından ve cezaevinde doğup büyümesinden hiç bir zaman üzüntü duymadığını söyleyen Bilgili, “Aksine erişkin olarak gerçeklerin ayrımına vardıkça devrimci bir annenin çocuğu olmayı bir onur nişanesi olarak üstümde taşıdım sürekli” diye devam ediyor.
Redaksiyon yayınevinden çıkan UnutaMAMAK, dönemi bilmek isteyenler için raflarda.