ANKARA - 12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında sanık ve müdafi avukatlarının yanı sıra o dönem yapılan katliamlarda yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı.

Öte yandan duruşma öncesinde ise Emek ve Demokrasi Güçleri, Ankara Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. "12 Eylül darbe rejimi sürüyor. Bütün darbeciler ve suç ortakları halka hesap verecek" pankartının açıldığı açıklamada, "12 Eylül'ü aklama yargıla", "12 Eylül'ü yargıla" dövizleri taşındı.

Açıklamada ayrıca Berfo Ana ve Cemil Kırbayır'ın fotoğrafları da taşınırken, sık sık, "Darbeciler halka hesap verecek", "Paşa paşa yargılanacaksınız", "Kenan Evren gelecek yargılanacak" sloganları atıldı.

Sloganların ardından basın açıklaması metnini okuyan 78'liler Girişimi Başkanı Ali Özkan, 12 Eylül rejiminin halen sürdüğüne işaret ederek, 12 Eylül'ün Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri ile yaşadığını söyledi.

Özkan, "12 Eylül darbecilerinin ve 12 Eylül'ün yargılanması, tarihi bir dönemle yüzleşmek gerektiriyor. 12 Eylül darbe anayasasını ve yasalarını kaldırmak, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı bir anayasa yapmak gerekiyor" diye konuştu.

'BAŞBAKAN SÖZÜNÜ TUTSUN'

Özkan'ın ardından konuşan Berfo Ana'nın kızı Fatma Gülmez ise, Kenan Evren'den halen kardeşlerinin cenazesini istediklerini belirterek, "Başbakan anneme söz vermişti. Cemil Kırbayır devrimciydi. Başbakan sözünü tutsun" diye konuştu.

Sanıklar Evren ve Şahinkaya'nın katılmadığı duruşmada 32 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 4. Yargı Paketi ile tahliye edilen Tahir Canan da müdahillik talebinde bulundu.

Davanın 25 Ekim'e ertelenmesine karar verildi. Savcı, 25 Ekim'deki duruşmada mütaalasını açıklayacak.

(haberfx.net, habertürk)