Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Örgütü, Bayraklı Adliyesi önünde adalet isteklerini ve darbecilerin peşini bırakmayacaklarını belirten bir açıklama yaptı.

Referandumdan çıkan “evet” kararıyla darbecilerin yargılanmasının önündeki engeller kalkmıştı. 13 Eylül 2010 tarihinden itibaren de 12 Eylül Darbecileri hakkında ard arda suç duyurularında bulunulmuştu.

EDP İzmir İl Başkanı Av. Arif Ali Cangı, “her ayın 12'sinde yaptığımız etkinliklerle bugüne kadar bu süreci takip ettik. 12 Eylül darbesinin sorumluları yargı önüne çıkarılana kadar da ısrarla takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

EDP İzmir İl Örgütü’nün ve yurttaşların yaptığı başvurular, Özel Yetkili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “suç tarihi itibariyle Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı olmadığı ve darbenin yönetim merkezinin Ankara olması” gerekçesiyle, yetkisizlik ve görevsizlik kararı verilmiş ve soruşturma dosyası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmişti.

Ankara Cumhuriyet Savcılığı’ndaki görev tartışmaları sonunda, soruşturma dosyası Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmişti. Savcılık sağ kalan darbeciler Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın 'Anayasal düzeni ihlal etmek ve insanlığa karşı suç işlemek' suçlarından ifadelerini aldı.

“İDDİANAME HAZIRLANMAYA BAŞLANMIŞ”

Cangı, “ Eylül ayı içinde soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı ile görüşme yaptık, aldığımız bilgilere göre Türkiye genelinde 12 Eylül dönemine ilişkin yaklaşık 3.500 suç duyurusu dilekçesi verilmiş, “Darbe Yapmak” suçlaması ile ilgili iddianame hazırlanmaya başlanmıştır. İddianamenin yazılmaya başlanmış olması umut verici olmakla birlikte darbecilerin yargılanmasının yolunu açan anayasa değişikliğinden bu yana 13 ay geçmiş olmasına rağmen soruşturmanın hala sonuçlanmamış olması düşündürücüdür“ dedi.

EDP İzmir İl Başkanı Av. Arif Ali Cangı, milyonlarca insanın yüreğini soğutacak adımın 12 Eylül davasının vakit geçirilmeden açılması olduğunu belirterek şöyle devam etti:

Gözaltında yok edilenlerin, işkencede yaşamını yitirenlerin, yargısız infaz edilenlerin, 30 yıldır ülkeyi açık cezaevine çeviren ve baskıcı bir zihniyeti topluma layık görenlerden soracağı hesabı vardır. Özgürlükçü, eşitlikçi, barışçı, demokratik Türkiye’yi kurmanın ilk adımlarından biri 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasıdır”

Cangı, “Biz sözümüzde duruyoruz, 12 Eylül faşist darbesinin toplumda açmış olduğu tahribatın hesabını mutlaka soracağız” derken, 13 Eylül’den itibaren yaptıkları suç duyuruları üzerine gelişen süreci izlediklerini, 12 Eylül’ün hesabının sorulmasının hukuken ve siyaseten takipçisi olduklarını belirtti.