12 aylık cari açık 39.1 milyar dolar oldu.

Merkez Bankası'nın açıkladığı Ödemeler Dengesi İstatistikleri'ne göre, 2021 yılının eylül ayında 2.7 milyar dolar fazla veren cari işlemler hesabı, bu ayda 2.9 milyar dolar açık kaydetti. 

TCMB, eylül ayı cari denge üzerinde, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 6.97 milyar dolar artarak 8.1 milyar dolara yükselmesinin etkili olduğu değerlendirmesini yaptı.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın aynı ayında 6.7 milyar dolar fazla vermişken, bu ay 6.8 milyar dolar fazla verdi.

Hizmetler dengesi kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 1.32 milyar dolar artarak 6.1 milyar dolara yükseldi. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, 743 milyon dolar artarak 4.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

RESMİ REZERVLER AZALDI

Bir önceki yılın eylül ayında 45 milyon ABD doları net giriş kaydeden ikincil gelir dengesi kalemi, bu ayda 5 milyon ABD doları net çıkış kaydetmiştir.

Eylülde doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 488 milyon dolar olarak kaydedildi. Portföy yatırımları 3.4 milyar dolar tutarında net çıkış kaydetti.
Resmi rezervlerde bu ay 1.66 milyar dolar azaldı.