İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hasta tutuklular listesinde yer alan Tekirdağ 1 Nolu T Tipi Cezaevi'ndeki Menderes Leyla’nın infazı ertelendi. Kemik erimesi, titreme, KOAH gibi birçok hastalığı bulunan Leyla'nın infazının ertelenmesine, 2005, 2006 ve 2007 yıllarında cezaevi idaresi tarafından verilen hücre cezaları gerekçe gösterildi. Aldığı müebbet hapis cezası nedeniyle 27 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan Leyla'nın tahliyesi, karar nedeniyle 2024'ten 2030 yılının aralık ayına uzatıldı.  

Leyla’nın vasisi Hatice Onaran ve avukatı Gülizar Tuncer, hasta tutuklu müvekkillerinin tahliyesinin ertelenmesine tepki gösterdi.  

'DÜŞMANLIK POLİTİKASI'

Leyla'nın diğer hasta tutuklular gibi sağlığa erişim noktasında sorunlar yaşadığını aktaran vasisi Hatice Onaran, revir doktorunun hasta tutuklularla ilgilenmediğini söyledi. Onaran, 2005 ve 2007 yılları arasında Leyla’nın ağır işkencelere maruz kaldığını ve aynı zamanda hücre cezasına çarptırıldığını kaydetti. Onaran, “Gördüğü işkencelerin yanı sıra suçluymuş gibi bir de üstüne hücre cezası verildi. Daha sonra infazı yakıldı. Kendisinin 2009 yılında verdiği tüm itiraz dilekçeleri yerine ulaşmadı. İnfazının yakılmasına gerekçe olarak 3 defa hücre cezası alması ve ‘terör’ suçundan yargılanıyor olması gösterildi. Bu karar, ‘Senin infazın yakılmalıdır’ şeklinde kendisine bildirildi” dedi. 

Onaran, “Siyasi tutsaklara karşı kin, nefret, düşmanlık ve cezalandırma politikaları her geçen gün artıyor. Avukatlar, insan hakları savunucuları, kurum ve kuruluşlar olarak tutsakların sesleri olmaya devam edeceğiz. Her türlü hak ihlallerine karşı yanlarında olacağız" diye kaydetti. 

'ÖLÜME TERK EDİLİYORLAR'

Müvekkilinin "Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs" suçlamasıyla ceza aldığını ve adil yargılanmadığını belirten avukat Gülizar Tuncer, müvekkilinin yaşadığı sağlık sorunlarını anlattı. Müvekkilinin tahliyesi için infaz savcılıklarına defalarca başvuru yapmalarına rağmen taleplerinin kabul edilmediğini ifade eden Tuncer, "Ağır hasta mahpusları cezaevinde çürütmeye dönük politika var. Devlet onların sağlık sorunlarıyla ilgilenmek yerine ölüme terk etmeyi tercih ediyor" dedi. 

Tuncer, müvekkilinin disiplin cezaları gerekçesiyle infazının yakıldığına işaret ederek, "Bu şekilde siyasi tutsakların şartlı tahliye zamanları gelince serbest bırakılmıyorlar. Siyasiler açısından zaten ayrımcı bir infaz rejimi söz konusu. Bir de şartla salıverilme haklarının ellerinden alınması çok daha ağır sonuçlar doğuruyor. Hücre cezalarının sonucunda infazın yanması büyük bir hukuksuzluktur. Ayrıca bu disiplin cezalarının cezaevinde hukuki bir niteliği bulunmayan idari kurullar tarafından verilmesi başka bir sorun" şeklinde konuştu.  

'ÇIKINCA MÜCADELE ETMEME SÖZÜ VERMELERİ İSTENİYOR'

Cezaevlerindeki İdare ve Gözlem Kurulu’nun direk idareye bağlı olduğuna dikkati çeken Tuncer, bu kurulun yargı organı niteliği taşımadığını ve kararlarının hukuki olmadığını söyledi. Kurulun “iyi halli olma” şartıyla verdiği kararların keyfi olduğunu ifade eden Tuncer, “Hukuki anlamda artık örgütle bağı kesilmiş sayılan mahpuslara, birlikte kaldıkları arkadaşlarından ayrılmaları şartı getiriliyor. ‘Pişman’ olduklarını söylemeleri isteniliyor, bu da yetmiyor cezaevinden çıktığında artık mücadele etmeyeceği sözü vermesi isteniyor. İş öylesine saçma boyutlara vardırılıyor ki okuduğu kitap sayısından, ‘manevi rehberlik’ için cezaevine geldiği söylenen imamın rehberliğini kabul etmemeye kadar her şey ‘iyi halli olma’ şartını ihlal kapsamında değerlendiriliyor” diye konuştu.

Avukat Tuncer, tutukluların infazın yakılmasıyla "yıldırma politikası" yürütüldüğünü dile getirdi. Tuncer, "Yıllarca tecrit uygulamalarıyla politik kimliklerinden ve ideolojik duruşlarından vazgeçirmeye çalıştıkları mahpusları, bu sefer de özgürlüklerini ellerinden alarak ıslah etmeye çalışıyorlar. Elbette ki siyasi saiklerle yürütülen bu çürütme politikası siyasi mahpusların direnci karşısında başarılı olamıyor, olamayacak” dedi. 

Kaynak: MA