Torunlar GYO’nun eski Ali Sami Yen Stadı arazisine inşa ettiği ve 10 işçiye mezar olan Torun Center ruhsatını aldı.

Arazinin tapusu TOKİ tarafından Torunlar İnşaat’a devredildikten sonra şirket yeni ruhsat için Şişli Belediyesi’ne başvuruda bulunmuştu. 4 aylık incelemenin ardından planları da davalık olan inşaata yasal şartlara uyduğu gerekçesiyle yeni ruhsatı verildi. Faciadan sonra Torunlar GYO yöneticileri hakkında başlatılan soruşturmada da takipsizlik kararı çıkmıştı.

ENGELLER TEK TEK AŞILDI

Özlem Güvenli'nin Cumhuriyet’teki  haberine göre, 10 işçiye mezar olan inşaatın önünde artık hiçbir engel kalmadı. Faciayla ilgili dava sürüyor ancak firma yetkilileri yargılanmıyor. Çünkü olayın ardından başlatılan soruşturmada Torunlar GYO’nun sahibi, Tayyip Erdoğan’ın imam hatipten arkadaşı Aziz Torun ile Mehmet Torun ve Emre Torun’un da aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında takipsizlik verilmişti.

Ali Sami Yen Stadı’nın yıkılarak yapılması planlanan rezidanslar için gerçekleştirilen imar planı değişiklikleri de mahkemelik olmuştu.

2007 tarihli plan değişikliğine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 2008 yılının Mart ayında dava açtı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda yapılaşma yasağı bulunan ve afet sonrası bölgenin tek toplanma alanı olan parselin plan değişikliği ile inşaata açılması sakıncalı bulundu. Ancak plan değişikliğine gidilerek yargı kararı geçersiz hale getirildi. Yeni plana açılan dava da sürüyor.

İmar planının değiştirilmesinin gündeme geldiği 2008’den beri arazinin yeşil alan ve deprem sonrası toplanma alanı olarak değerlendirilmesi için mücadele veren dönemin CHP’li Şişli Belediyesi meclis üyeleri de konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme 2011’de yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak sonrasında yapılan plan hülleleri ile proje kılıfına uyduruldu. 2008’den beri bu projeye karşı 10’a yakın dava açan eski meclis üyesi Dursun Çaltı’nın ruhsatın iptali için Şişli Belediyesi’ne açtığı dava sürerken belediye, değişen tapu ile birlikte ruhsatı da yenilediği için bu dava da konusuz kaldı.