Türkiye’nin dört bir yanından binlerce kişinin “Emek, Barış ve Demokrasi” talebiyle 10 Ekim 2015 tarihinde geldiği Ankara Garı önündeki mitinge yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği katliamın üzerinden 6 yıl geçti.

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, 103 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı katliamın yıl dönümünde, katliamda vefat edenlerin yakınları, yaralananlar, katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önüne yürümek için Ulus’ta buluştu.

Ankara Garı’na giden tüm yolları barikatlarla kapatan polis alana geçişe izin verilmeyeceğini söyledi. Ellerinde liste olduğunu, liste dışında alana geçişin olmadığını belirten polis eyleme katılmak isteyenlere saldırdı. Çok sayıda kişi ters kelepçe yapılarak ve darp edilerek gözaltına alındı.

Polis amirlerinin “Süpürün” talimatının ardından anmaya katılanlar çevik kuvvet eşliğinde Kızılay’dan uzaklaştırıldı. “10 Ekim’i unutma, unutturma” sloganı atan bir kişi de yolda yürüdüğü sırada göz altına alındı.

Yürüyüşün fotoğraflarını çekmek isteyen gazetecileri engelleyen polis, gazetecileri darp etti. Polis yol boyunca herhangi bir slogan atıldığında, slogan atan kişilerin direkt gözaltına alınacağını söyledi.

Evrensel’in aktardığına göre ise, Ankara Valiliği anma için yapılan başvurunun ardından sadece katliamda yakınlarını kaybedenlerin meydana alınacağını bildirdi. Valilik, 10 Ekim Katliamı anmasına getirdiği engelin gerekçesini pandemi olarak gösterdi.

YOLLAR KAPATILDI, 22 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Ankara Garı’na çıkan yolları kapatan polis, bunun dışında kimsenin girmesine izin vermedi. Gara en yakın Ulus metro istasyonu da bir süre valilik tarafından kapatıldı.

Gar çevresinde toplanan anma için toplananlar “10 Ekim’i unutma unutturma” atınca polisin müdahalesine maruz kaldı.

Polis biber gazı ve plastik mermiyle kitleyi dağıttı. Tandoğan Meydanı girişinde toplananlar yüzlerce metre uzaklaştırılırken, gözaltına alınanların bazıları yerlerde sürüklendi.

Gözaltına alınan toplam 22 kişi arasında Emek Partisi GYK Üyesi Sinancem Alikoç da vardı. Polisin anmaya gelenlere karşı aldığı önlemler, 10 Ekim Katliamı'nda alınmayan önlemleri akıllara getirdi. Birçok kişi “O gün neredeydiniz?” diyerek tepki gösterdi.

104 SİYAH BALON UÇURULDU

10 Ekim mitinginin çağrıcısı KESK, DİSK, TMMOB, TTB ile katliamda yakınlarını kaybedenlerin temsili bir anma yapılmasına izin verildi. Ailelerin yanı sıra 10 Ekim mitinginde yer alan sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve CHP, HDP, TİP milletvekilleri de anmaya katıldı. Ankara Garı önünde yapılan anmada, hayatını kaybeden 104 kişi anısında siyah balonlar uçuruldu.

"ADALET TECELLİ ETMEDİ"

Burada ortak açıklamayı okuyan 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, "10 Ekim 2015 sabahında bu alanda yüreklerinde sevgi, gözlerinde gülümseme, dillerinde barış türküleri olan on binlerce kişi kardeşçe yan yana bulunuyordu. O karanlık dönemde hepimize umut veren bu coşkulu birliktelik, saat 10’u 4 geçe birbiri ardına patlayan iki bomba ile kana bulandı" dedi.

10 Ekim Katliamı davasında sadece 9 kişi hakkında müebbet hapis cezası verildiğini ve firari sanıklar yönünde devam eden dosyada, bir sanık hakkında insanlığa karşı suçtan dava açıldığını belirten Coşgun, “5 yıldır katıldığımız her duruşmada, katliamda ihmali olan kamu görevlilerinin ve sorumlulukları bulunan siyasetçilerin de yargılanması gerektiğini dile getirdik. Ne yazık ki, geçen bu süreçte mahkeme heyetinin değiştiğine, katılan ve mağdur olanların sanık olarak addedildiğine, ‘adalet’ isteyenlerin mahkeme salonlarından çıkarılmak istendiğine tanıklık ettik. Mahkeme salonlarında denk gelmediğimiz adalet, kamuoyu vicdanında da tecelli etmiş değil!” diye konuştu.

"UNUTMADIK, AFFETMEYECEĞİZ"

İki seçim arasında, 2015 yılının karanlık bir dönemine tekabül eden 10 Ekim Ankara Katliamı'nın siyasi ve önlenebilir bir katliam olduğunu ifade eden Coşgun, "Türkiye’nin barış umuduna darbe vuran, insanları sokağa çıkamaz hale getiren 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaşanan olayların sorumlusu kimdir? Bizim çocuklarımız neden öldürüldü?" diye sordu. İnsanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenlerin, suçun ortağı olduğunu dile getiren Coşgun, iktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri, bu acılardan oy devşirenleri asla unutmayacaklarını ve affetmeyeceklerini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel