Avukat İlke Işık, 10 Ekim Ankara Katliamı'nın 5’inci yılına bir ay kala yapılacak 6’ncı duruşma öncesi açıklamalarda bulundu.

Avukat İlke Işık, "IŞİD’lilere müsamaha göstermek yerine aydınlanmamış bir şey kalmamış olması gerekiyor" dedi.

Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD tarafından yapılan canlı bomba eyleminin ardından 16 firari sanık (İlhami Balı, Savaş Yıldız, Edremit Türe, Deniz Büyükçelebi, Yakup Selağzı, Kasım Dere, Nusret Yılmaz, Mustafa Delibaşlar, Walentina Slobodjanjuk, Muhammet Zana Alkan, Ömer Deniz Dündar, Cebrail Kaya, Ahmet Güneş, Kenan Kutval, Bayram Yıldız, Hasan Hüseyin Uğur) hakkında devam eden davanın 6’ncı duruşması yarın Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde ana dava dosyasından ceza alan ve hakkında “insanlığa karşı suç” kapsamında yeniden dava açılan Erman Ekici’nin dava dosyası da birleştirilmişti.

Boş sanık sandalyeleriyle katliamın 5’inci yılına bir ay kala yapılacak 6’ncı duruşma öncesi dava avukatlarından İlke Işık, süren duruşmalarda gelmeyen belgeler ve bulunmayan firari sanıkların durumuna ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Berivan Altan'a konuştu.

2018’DEN BERİ SANIK SANDALYELERİ BOŞ

Önümüzdeki duruşmada yargılama açısından 5 yılda gelinen sürecin bir bilançosunun mahkeme salonunda anlatılacağını belirten Işık, ilk kez bir önceki celsede somut olarak firari sanıklardan 3’nün hangi kampta olduğuna dair bilgi geldiğini hatırlattı. Davanın tüm kovuşturma aşamasında avukatların ısrarıyla bazı belge ve bilgiler edinebildiğini kaydeden Işık, “Bu cevapta onlardan biriydi. Gelen cevaplarda İlhami Balı, Mustafa Delibaşlar, Cebrail Kaya’nın hangi kamplarda olduğuna dair cevaplar geldi. Buna dair taleplerimiz oldu. Bunların neredeyse hepsini mahkeme reddetti. Kırmızı bültenleri var. Son durumun bu bültenlere eklenerek, bir bilgi gelmesi biçiminde bir ara karar kurdu. Ancak o da gelmiş değil. Boş sandalyelerle 2018’den beri bir yargılama yapılıyor” dedi.

ELLERİNDE LİSTE VAR, HALA GÖNDERİLMEDİ

Bir önceki celsede, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 24 Mart 2020 tarihinde 81 ilin emniyet müdürlüklerine gönderdiği “gizli” ibareli yazıda, firari sanıkların bilgilerinin olduğu excel listesinin olduğuna ilişkin de bilgiler olduğunun ortaya çıktığını hatırlatan Işık, “IŞİD’liler ile ilgili ellerinde bir liste olduğunu ve kamp isimlerine kadar bilindiğinin belirtildiği bir yazı var elimizde diyorlar. Ama bize İlhami Balı ile ilgili kısmı kesip gönderiyor. Tüm listenin gönderilmesini talep ettik, bu da gelmedi” diye konuştu.

Basına yansıyan “Türkiye’nin IŞİD emiri yakalandı” haberine atıfta bulunan Işık, “Oysa bu kişinin defalarca yakalanıp, bırakıldığı ortaya çıktı. Yeni eylem planlarından bahsedildi. Defalarca yakalanıp, bırakılan son IŞİD emirine yapılan uygulama bizim açımızdan o kadar tanıdık bir tablo ki. 5 yıldır biz bunu anlatıyoruz. Gar Katliamı’nın plancıları da benzer süreçlerden geçtiler. Yunus Durmaz’dan İlhami Balı’ya kadar ama gözaltına dahi alınmadılar. Hukuk hep IŞİD’e yaramış. Hani diyorlar ya hukuk uyguluyoruz. Hukuk nedense 5 yıldır sadece IŞİD’lilere uygulanıyor. Bu adamlar o zaman bırakılmasaydı, bu katliamı konuşmuyor olacaktık” dedi.

HALA 35 KİŞİ HALA BULUNMUŞ DEĞİL

Dosyada var olan ve hala bulunamayan 35 tane X ve Y şahısları olduğunu aktaran Işık, şöyle devam etti: “Bunlar bulunmadan savcılık tarafından hazırlanan iddianame ile yargılama yapılıyor. Bunların hepsi katliamın planlayıcısı, böyle korkunç bir iddianame hazırlanmış. Her itirazımıza rağmen bu iddianameye inanan bir mahkeme ve bunun üzerinden yargılama yapıldı. Daha önce IŞİD’lileri yakalamayan yani onlara hukuku sonsuz müsamaha ile yapılan uygulama şimdi onları bulmamaya uğraşıyor. Kendi verdikleri bilgi, ‘excel listesi var’ diyorlar ama mahkeme bunu talep etmiyor.”

MASAK RAPORU GÖNDERİLMİYOR

Dosyada 5 yıldır gelmeyen belgeler olduğunu kaydeden Işık, İlhami Balı’nın dinleme taleplerini ısrarla talep etmelerine rağmen hala gönderilmediğini belirtti. Işık, Mali Suçları Araştırma Kurulu’ndan (MASAK) firari sanıkların maliye işlerine ilişkin raporların mahkeme tarafından talep edilmesine rağmen 1,5 yıldır gelmediğini kaydetti.

"BÖYLE YARGILAMA OLURSA ADALET ÇIKMAZ"

“Neden göndermiyorsunuz, neyi saklıyorsunuz” diye soran Işık, şunları ifade etti:

“Yine eksik iş yapıldığını, sorumluların yargılanmadığı bir süreçteyiz. Ülkenin en büyük katliamı ama çok kötü bir soruşturma ve yargılamadan bahsetmek durumunda kalıyoruz. Özetle 5’inci yılında da bunları söylemeye devam ediyoruz. Böyle yaparsanız buradan adalet çıkmaz. Mahkemeye firari sanıkları neden bulamıyorsunuz diye soracağız. 2015 için adalete ihtiyacımızın olduğu bir yerde bu katliam dosyası, yargı tüm sorumluları bulup, yargılamak durumunda. IŞİD’lilere müsamaha göstermek yerine aydınlanmamış bir şey kalmamış olması gerekiyor.”