Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 10 ülkenin büyükelçisinin Osman Kavala hakkındaki AİHM kararlarının uygulanması çağrısı yapan ortak bildiri sonrası 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi için talimat verdiğini açıklamasının ardından gözler Dışişleri Bakanlığı'na çevrilmişken, Reuters ajansına konuşan diplomatik bir kaynak ilgili kararın yarınki kabine toplantısında alınabileceğini söyledi.

İsmi açıklanmayan kaynak, bu yöndeki bir kararın potansiyel diplomatik yansımaları nedeniyle tansiyonun düşürülmesinin de mümkün olduğunu belirtti. Haberde "Diplomatlar sınırdışı kararlarından hâlâ kaçınılabileceğini umuyor" denilirken, "Dışişleri Bakanlığı cumhurbaşkanının talimatını hâlâ yerine getirmedi; ki böyle bir adım, Erdoğan'ın 19 yıllık iktidarında Batı'ya bugüne dek yaşanan en derin çatlağa yol açacaktır" ifadeleri kullanıldı. Haberde, Erdoğan'ın 30-31 Ekim'de Roma'da yapılacak G-20 zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden'la görüşeceğini söylediğine de dikkat çekildi.

Reuters, Ankara'nın geçmişte de ABD ve Fransa ile yaşanan gerilimlerde yaptığı benzer çıkışların somutlaşmadığını da belirtti. Haberde, "Erdoğan tehditlerini her zaman yerine getirmedi. 2018 yılında Washington'la yaşanan bir tartışmada Türkiye'nin ABD yapımı elektronik malları boykot edeceğini söyledi. Bu malların satışları etkilenmedi. Geçtiğimiz sene de Türkleri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 'İslam karşıtı' olduğunu söylediği gündemi yüzünden Fransız mallarını boykot etmeye çağırdı ama bunun devamını getirmedi" ifadeleri kullandı. Reuters, son diplomatik krizin Türk Lirası'nın rekor seviyelerde değer kaybettiği bir döneme denk geldiğine de dikkat çekti.