Son zamanlarda yaptığı açıklamalarla gündemde ön plana çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu kez de Antalya'nın Demre ilçesindeki incelemeleri esnasında Allianoi’nin gömülecek olmasıyla ilgili eleştirilere atıfta bulunarak, şunları kaydetti: "Bir doğal afet sonucunda alüvyon, çamur ve toprak altında kalmış bulunan bir alan geçen yılki kazılarda ortaya çıkarıldı. Duvardaki fresklerine kadar... Bilimsel tespitlere göre, demek ki, birkaç yüzyıl toprak altında kalması, bir tarihsel yapıyı ortadan kaldırmıyor." dedi.

Bakan Günay, bir gazetecinin ''Allianoi'ye de bir şey olmayacak mı'' sorusunu: "Olmayacağını tahmin ediyoruz. İnşallah olmayacak… Zaten bizim amacımız, gömerek korumak. Açıktayken, yağmurdan, rüzgardan tahrip oluyorlardı. Bunu diğer tarihi eserlerimize de uygulamayı düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor…Tüm tarihi esrelerimizi gömerek koruyacağız” diye yanıtladı…

“Yalnız gömülen yerin koordinatlarını 100 yıl sonra gelen kuşaklar unutursa, ne olacak bilemem.” diyen Günay, “Geçen gün Bakanlar Kurulunda arkadaşlarla oturuyoruz, Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu, 'Ya ben Allianoi için birkaç yüzyıl daha toprak altında kalsa bir şey olmaz dedim, ama bir an şüphe ettim sonra. Olur mu acaba dersiniz?' dedi. Biz de hemen Bakanlar Kurulu olarak bir beyin fırtınası gerçekleştirdik. Çok güçlü bir fırtına olmadı nedense, ama sonuç olarak Alliaoni'ye bir şey olmayacağına kesin kanaat getirdik?" dedi.

Çevre Bakanı Eroğlu ve Kültür Bakanı Günay’ın çevre ve kültür konusundaki duyarlılıkları karşısında dilleri tutulan gazeteciler, artık kendilerine soru sormamaya karar verdiler…

Bu arada çeşitli illerden biraraya gelen turizmciler, arkeologlar, tarihçiler Ankara’da yaptıkları toplantıda hükümetin bu anlayışla tüm tarihi eserleri gömmeye kalkması durumunda ne yapacaklarını konuştular.

ZUHURAT HABER :)  :)))  :)))