Hanımların yaptığı günlerde, vazgeçilmezleri bellidir. Kek, pasta, çörek, börek onların en sevdikleri arasında yer alır. Onlarsız yapamazlar! Sadece onlar mı? Şimdi kadınlara suç açıp erkekleri ak kaşık gibi çıkartırsak olmaz. Erkekler de kadınlara her ne kadar bu konuda takılsa da, aslında bu hamur işlerinden en çok nasiplenenler onlar olurlar!

Bu, kısacası, Türk toplumunun bir alışkanlığı diyebiliriz. Hamur işleri, pastalar, börekler, çörekler, kısırlar olmadan yapamıyoruz. Bunlar artık bizim geleneğimiz ve kültürümüz haline gelmiş durumda. Fazlasının zarar, azının karar olduğunu bilsek bile görünce dayanamıyor, yapınca da yemeden duramıyoruz! Çünkü biz bu lezzetleri gerçekten çok seviyoruz.

Peki, bir gün düzenleyen, misafir ağırlayan, arkadaşlarını misafir eden bir kadının en çok ihtiyacı olan şey nedir? Şüphesiz ki pasta tarifleri! Hanımlarımız, birilerini misafir edeceği zaman illa ki kendilerine özel bir pasta tarifi olsun, ya da az bilinen bir pasta tarifi olsun da ben yapayım derler. Bunun için eşlerine dostlarına ulaşırlar, onlardan tarif aranırlar. Ya da internetteki yemek tarifi sitelerinden bir şeyler bulmaya çabalarlar. Annelerini, kaynanalarını ararlar! Ararlar da ararlar! Amaç, gelen misafire "ben bu işin ustasıyım" diyebilmektir, ev hanımlığında zirve yaptığını kanıtlamaktır aslında...

Ama sadece pastayla biter mi? Tabii ki hayır. Bir başka sevdiğimiz ve bayıldığımız tatlı çeşidi kek vardır. Kek tarifleri de hanımların en çok ihtiyacının olduğu ve mutlaka baş ucunda birkaç tane çok güvendiğini sakladığı tarifler arasında yerini alır. En modernim diyeninden en muhafazakar şeklinde yaşayana, bütün kadınlarımız keki yemesini bildikleri kadar yapmayı da bilirler. Çünkü artık onların genlerine işlemiş bazı şeyler vardır, gelin bunu itiraf edelim!

Ama, henüz bu işlerde yeni olan, yeni evlenen, biraz acemi olan gençlerimizin de tecrübesiz olması ve bu yüzden sıkıntı yaşamaları söz konusu olmaktadır. Onlar biraz da tedirgin olduklarından işin kolayına yönelmek ve kısa yoldan bazı şeyleri halletmek isterler. "Rezil olma" korkusu vardır ve basit, altından kalkabileceği bir işe girişip onu halletmeye çalışırlar. Onlar için de kolay kek tarifleri vardır ve genç kızlarımız, kadınlarımız da bunları uygulayabilirler. En azından meşakkatli ve zor işlere girişip korkudan tırnaklarını yemezler ve gönül rahatlığıyla misafirlerine "yenebilecek" bir şey sunduklarından emin olurlar!

Kısacası, hanımlarımızın en büyük dertlerinden biridir bu hamur işleri, çörek-börek işleri. Onların arasındaki bir kast sistemi gibidir adeta bu iş. İyi yapmak için çabalarlar ve gerçekten iyi yapanların ünü, şanı komşu mahallelere yayılır ve kendi aralarında havaları olur! Aslına bakıldığında gelişen günümüzde, hala bu tarz alışkanlıkların ve eskilerden kalan geleneklerimizin devam edişini görmek güzel bir şey. Gençler her ne kadar farklı yaşam tarzlarına çok çabuk alışsalar da, annelerimiz bu tarzdan tam anlamıyla kopamadılar. Ve öyle görünüyor ki yakın bir zaman içerisinde de kopamayacaklar!