Dersim katliamının devamı niteliğinde Erzincanlı 95 Alevi köylünün Zini Gediği’nde kurşuna dizilmesiyle ilgili Erzincan Savcılığı soruşturma başlatırken Tunceli’de Hüseyin Akgün’ün Dersim’de ölen 10 yakını için açtığı hukuk mücadelesinin önü kesildi. Akgün AİHM’ye başvurdu.

Akgün’ün elinde, amcası Hüseyin Altuntaş ve ailesinin ‘imha’ edildiğine dair 27 Ağustos 1955’te Tunceli Valiliği’nce kendilerine verilen tapu sicil belgesi vardı. Belgede şöyle deniliyordu: “...Hüseyin karısı Humar ve Hüseyin evlatları Humar’dan doğma Elif, Mehmet, Hadice, Ahmedi, Suzan, Alicemal, Hetip, Emine’nin 1938 harekâtında imha edildiği ve aile reisi Hüseyin Altuntaş’ın da 952’de öldüğü, haneden Ali Akgün’ün sağ kaldığı...”

Hüseyin Akgün, bu belge ile savcılığa ve mahkemeye başvurdu ancak ‘kovuşturma’ya gerek görülmedi. Bunun üzerine dosya 19 Eylül’de AİHM’ye gitti. Yüksek mahkemede yapılacak yargılamada, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Dersim katliamıyla ilgili iki kitabı da ‘deliller’ arasına konuldu. (Radikal)