İnsanları müzik zevklerine göre değerlendirmek zordur ancak dünyanın heavy metal haritası zengin, endüstriyel ve refah sahibi olarak bilinen ülkelerin diğerlerine nazaran bu müziği daha çok sevdiğini gösteriyor.

Encyclopaedia Metallum verileri kullanılarak oluşturulan harita, her 100 bin kişiye kaç metal grubu düştüğü hesaplanarak oluşturulmuş.

FİNLANDİYA LİSTE BAŞI

Haritada, İskandinav ülkeleri metal grupların en popüler olduğu bölge olarak göze çarpıyor. Hatta Finlandiya’da 100 bin kişiye tam 53 metal grubu düşüyor. Finlandiya’nın heavy metal grubu Lordi, 2006 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci olmuştu.

Asya ve özellikle Afrika ise, 100 bin kişiye düşen heavy metal grubu sayısında neredeyse sıfır çekiyor.

Birçokları, heavy metalin karanlık ve öfkeli dünyasının İskandinav yarımadasının karanlık ve soğuk günlerini yansıttığını düşünüyor.


‘ZAMANLARI DA VAR, PARALARI DA’

City Lab adlı sitede yazan Richard Florida da, bu coğrafyanın Pagan köklerinin heavy metal müziğini beslediğini belirtiyor.

Florida, “Gelişmiş ve refah düzeyi yüksek olan ülkeler, yeni ses ve tarzları üretecek eğlence ve medya ortamına sahipler. Ayrıca alım gücü yüksek insanların bunlara erişebilme gücü hem diğerlerine oranla çok daha fazla hem de bolca zaman ayırabilecek bir hayatları var” ifadelerini kullanıyor.

‘ZORUNLU EĞİTİM YETKİNLİK GETİRİYOR’

Florida’nın Kanada’da bulunan Martin Prosperity Enstitüsü’nde çalışan ortağı Charlotta Mellander ise heavy metal gruplarının yaygınlığını İskandinav hükümetlerin eğitim politikalarına bağlıyor.

Mellander’e göre, müzik eğitimini okullarda zorunlu kılan anlayış sonucu insanlarda farklı müziklere eğilim kaydediliyor. Heavy metalin çok sevildiği İsveç vatandaşı olan Mellander, “Müzik eğitimi sayesinde nesiller metal müziğin teknik ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yetkin oluyorlar” diyor.

(diken.com.tr)