Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, ''Trakya'nın turizme açılan ilk ve tek mağarası olan Dupnisa sadece Kırklareli'nin değil Türkiye'nin de önemli turizm değerlerindendir'' dedi.

 

Vali Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı Sarpdere köyünün 6 kilometre güneybatısındaki Dupnisa Mağarası'nın, kendine özgü doğal yapısı ve özellikleriyle ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri büyülediğini söyledi.

 

Dupnisa Mağarası'nın 3 bin 200 metre uzunlukta olduğunu ve 3 girişi bulunduğunu anımsatan Vali Yaman, mağara içinden çıkan kaynak suyunun Türk-Bulgar sınırını çizen Rezve Deresi'ni oluşturduğunu kaydetti.

 

Dupnisa Mağarası'nın 2003 yılında ziyarete açıldığını ve Türkiye mağara literatüründe en bilinen mağaralar arasında yer aldığını anlatan Yaman, ''Dupnisa Mağarası Kırklareli'nin adının duyulmasında önemli yere sahip. Trakya'nın turizme açılan ilk ve tek mağarası olan Dupnisa sadece Kırklareli'nin değil Türkiye'nin de önemli turizm değerlerindendir'' dedi.

 

 

İkinci Jeolojik Zaman'a ait, yaklaşık 180 milyon yıl önce oluşmuş mermerler içerisinde gelişen mağaraların birbirine bağlı iki kat ve üç mağaradan oluştuğunu dile getiren Yaman, şunları söyledi:

 

''Toplam uzunluğu 2 bin 720 metre olan sistemin üst katını Kuru ve Kız mağaraları oluşturuyor. Gelişimini tamamlamış bu mağaralardan 50-60 metre aşağıda Sulu Mağara yer alır. İçinden devamlı yer altı nehri akan ve deniz yüzeyinden 345 metre yukarıda giriş ağzı bulunan mağaranın toplam uzunluğu bin 977 metre. Son noktası ise girişten 61 metre daha yukarıda bulunuyor. Kız Mağarası içinde yaşayan yarasaların yoğunluğu nedeniyle turizme tamamen kapalıdır. Sulu Mağara'nın 250, Kuru Mağara'nın ise 200 metresi turizme açıktır. Yarasaların olmadığı Kuru Mağara ise yılın 12 ayı turizme hizmet ediyor.''

 

Vali Yaman, Dupnisa'nın Kız Mağarası olarak bilinen bölümünde yaşayan 11 türden yaklaşık 60 bin yarasanın kış dönemini geçirmesi ve üremesi için 15 Kasım ile 15 Mayıs tarihleri arasında ziyarete kapalı tutulduğunu bildirerek, Dupnisa'nın Sulu ve Kuru mağara bölümlerinin ise yıl boyunca ziyaretçilere açık tutulduğunu kaydetti.

 

Dupnisa Mağarası'nı yılın ilk 4 ayında 17 bin 325 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini ifade eden Vali Yaman, turistlerin mağaraya ilgisinin her geçen gün arttığını belirti.

 

DUPNİSA MAĞARASI'NA ULAŞIM

Yıldız Dağları'nda yer alan, Trakya'nın turizme açılan tek mağarası Dupnisa, Kırklareli'ne 58, İstanbul'a 230 kilometre uzakta bulunuyor.

 

İstanbul'dan gelecek ziyaretçiler, Silivri, Çerkezköy, Saray, Vize yoluyla Pınarhisar'a varmadan Poyralı köyü güzergahını veya Çorlu, Lüleburgaz yoluyla Pınarhisar'ı geçtikten sonra Poyralı köyü güzergahını izleyerek mağaraya ulaşabiliyor.

 

Edirne yönünden gelenler ise Edirne, Kırklareli, Üsküp veya Pınarhisar yoluyla Poyralı köyü güzergahını izleyerek Dupnisa Mağarası'nı ziyaret edebiliyor. (sabah)