Nilay VARDAR / BİA

 

Cumartesi anneleri/insanları Galatasaray Meydanı'ndaki 349. buluşmasında 18 yıl önce gözaltına kaybedilen Hüseyin Taşkaya'nın akıbetini sordu.

 

Babası kaybedildiğinde yedi yaşında olan ve Başbakan ile görüşenler arasında yer alan Serpil Taşkaya'nın, babası için yazdığı şiirin bir kısmı şöyle:

 

"Ne çok özledim seni bir bilsen,

Keşke bu kadar erken gitmeseydin de telimi, duvağımı görseydin,

Yılda bir değil, 10 yılda bir görebilseydim seni,

Sadece rüyamda değil, yanımda görebilseydim."

 

Babasını aynı yaşta kaybeden Şerif Taşkaya ise şöyle konuştu:

"Babamla sadece yedi yıl yaşayabildim ama bu 32 yıllık ömrüme bedel. Madem ceza vermek istiyordunuz, yargılasaydınız, niye kaybettiniz? Artık katiller korunmasın ve yargılansın."

 

1994'te öldürülen ve failleri hala bulunmayan Savaş Buldan'ın eşi Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Pervin Buldan, isteklerinin sadece bayramlarda çocuklarının gidebileceği bir mezar olduğunu söyledi.

 

"O dönem barış ve kardeşlikten yana olanları kaybedenler, şimdi tutukluyorlar. Mehmet Eymür'ün göstermelik ifadesi alındı. Sadece Eymür değil, tüm sorumlular yargılanmalı."

 

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) açıklamasına göre, 1990'lı yıllarda devletin hazırladığı Kürt iş insanlarını hedef alan listede Hüseyin Taşkaya'nın da ismi vardı.

 

AKBULUT'A DEĞİL, KAYIP YAKINLARINA SORUŞTURMA

 

42 yaşındaki Hüseyin Taşkaya, 6 Aralık 1993'te Urfa'nın Siverek ilçesi Bağlar mahallesinde gözaltına alındı.

 

Gözaltını gerçekleştiren 30 araçlık konvoyu Üsteğmen Ahmet Şentürk yönetiyordu. Bucak aşiretinden Ahmet Bucak, aşirete üye korucular Kemal ve Mustada Üzeyroğlu ile emniyetten Kemal isimli bir yetkili de bu konvoyun içindeydi.

 

Bucak aşireti reisi ve korucubaşı Sedat Bucak ile görüşen Taşkaya ailesi, "Bizim ekip almış fakat devlete teslim etmiş; bundan sonra haberimiz yoktur; devlet biliyor" yanıtını aldı.

 

18 yıldır Hüseyin Taşkaya'nın ailesi, yakınlarının kaybedenlerin yargılanması için çalınmadık kapı bırakmadı.

 

5 Şubat 2011'de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşenler arasında yer alan Serpil Taşkaya'nın babası Hüseyin Taşkaya ile ilgili geçen dokuz ayda, tek bir adım atılmadı.

 

Urfa'da Taşkaya dahil çok sayıda kayıp ve faili meçhuller yaşanırken sorumluluğu nedeniyle ilin Valisi Tevfik Ziyaeddin Akbulut hakkında savcılıklara yapılan başvurular sonuçsuz kaldı.

 

Çünkü Akbulut, iki dönemdir Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili olarak mecliste; yargılanamıyor, yargılatılmıyor.

 

Akbulut'un sorumlu olduğunu söyleyen kayıp yakınları hakkında ise soruşturma açıldı.

 

18 yıldır abisinin izini süren Faik Taşkaya ise Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonu kapsamında cezaevinde; ilk kez abisinin yıldönümünde meydanda değil.

 

Açıklamada dönemin tüm sorumlularının yargılanması talep edildi.

 

"Özel harekat polisi Ayhan Çarkın'ın itiraflarında sonra, Ankara'da faili meçhuller ile ilgili başlatılan soruşturmanın genişletilmesini, Taşkaya'nın akıbetini de kapsamasını istiyoruz. Bu soruşturmanın başta Tansu Çiller, Süleyman Demirel olmak üzere tüm emi vericilere uzanmasını istiyoruz."