Viranşehir'deki Ax-û Av (Toprak ve Su) ekolojik köyüne bahara kadar sekiz aile yerleşecek. Tamamıyla Viranşehirli ailelerin inisiyatifindeki komünün ses belgesini çektik.

Gözde KAZAZ / BİA

Viranşehir'de geçen sene şubat ayında yapımına başlanan Ax-û Av (Toprak ve Su) ekolojik köyünde - ya da yerleşecek ailelerin ağzına da yerleştiği şekliyle Viranşehir komününde - sekiz ailenin barınacağı birinci etap bitmek üzere. Aileler, bahar ayıyla birlikte kendi yaptıkları kerpiç evlere yerleşecekler.

Brezilya'daki "Topraksızlar" hareketinden ilhamını almış olan komün, 2009'da gazeteci Metin Yeğin'in inisiyatifiyle başlamıştı; fakat görünen o ki "Toprak ve Su" komünü artık bir kişinin inisiyatifini çoktan aşmış, tüm sorumluluk yerleşecek Viranşehirli ailelerin omzunda.

"Ax-û Av Kolektifi"nin koordinatörlerinden olarak Hamza Büyükbaş, kendileri için önemli noktanın, ailelerin adına konuşmamak olduğunu söylüyor. Çalışmaların ilk birkaç ayı dışında inşaattan tarım alanında kullanılacak tohuma kadar her şeye aileler karar vermiş.

Üç gün boyunca kaldığımız Viranşehir'de, "Toprak ve Su" komününe yerleşecek üç aileyle ve kolektifin koordinatörleriyle konuştuk.

Mülkiyet anlayışının olmayacağı, köydeki alanlarda yapılacak ekolojik tarımın hem yaşayanların gıda ihtiyacını, hem de sonrasında geçimini sağlayacağı "Toprak ve Su" komününe bahar ayında sekiz aile taşınacak.

Viranşehideki komünde ekolojik tarım düzene girdikten sonra ikinci aşama bu ürünlerin Diyarbakır'daki kerpiç ofiste satılması ve daha sonra diğer kooperatiflerin de ürünlerini sergileyebilecekleri bir alan olarak kullanılması.

Aralık ayının iklim zorlukları ailelerin inşaat çalışmalarını şu an için durdurmuş olsa da, yakın zamanda kerpiç evlerde yeni bir hayat başlayacak.

* Konuyla ilgili ses belgeselini dinlemek için tıklayınız.



* Bu ses belgeseli, 15-16 Aralık 2011'de "Açık Radyo"da, "Açık Dergi" programında yayınlanmıştır.