Viranşehir'de Metin Yeğin öncülüğünde sene başında başlatılan komün projesinde sona geliniyor; ay sonunda 11 aile komünde yaşamaya başlayacak.

Ekin KARACA / [email protected] / BİA Haber Merkezi

Gazeteci ve gezgin Metin Yeğin öncülüğünde, Urfa'nın Viranşehir ilçesinde, demokratik ekolojik toplum konsepti çerçevesinde başlatılan komün projesinde bu ay sonu itibariyle 11 ailenin yerleşmesiyle Türkiye'nin ilk komününde hayat başlamış olacak.

Evsiz 47 ailenin yerleşeceği komünde tamamen kolektif çalışma sonucu üretim gerçekleştiriliyor. Çocuk, kadın ve erkeklerden oluşan çekirdekler çerçevesinde kararların alındığı komünün kooperatif olarak işlemesi bekleniyor.

Her evin 140 metrekare olarak yapıldığını söyleyen Metin Yeğin, her ailenin 30 metrekarelik alanda ekolojik tarım yapacağını ve bu yolla mümkün olduğu kadar kendi üretimini gerçekleştireceğini söylüyor.

Proje gecikti, çünkü...

Komündeki çalışmalarla ilgili olarak bianet'e açıklama yapan Metin Yeğin, şu an ev yapım çalışmalarının devam ettiğini ve dördüncü evin yapımının bitmek üzere olduğunu, bu ay sonunda 11 ailenin tamamen yerleşeceğini söyledi.

Projeyi 1 Mayıs'ta sonlandırmayı hedeflediklerini söyleyen Metin Yeğin, ancak 30-40 gün boyunca durmaksızın yağan yağmurların gecikmeye neden olduğunu ifade etti.

Projenin gecikmesindeki bir diğer neden de maddi imkansızlıklar olmuş. Hiç kimseden ve hiçbir kurumdan maddi yardım almadıklarını söyleyen Yeğin, her ev için 7-10 bin lira para gerektiğini, bu paranın 140 metrekare bir ev için az bir para olsa bile insanların bu parayı temin etmekte zorlandığını söylüyor ve ekliyor:

"Para kazanabilmek için ailelerin pek çoğu, yaz olunca mevsimlik işçi olarak başka bölgelere göç etti. Ancak biz elimizdeki imkanlar çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Komünün ilk meyvesi Şelengo turşusu

Sadece Viranşehir'de yetişen, dış görünüşü karpuza, içi kavuna, tadı ise salatalığa benzeyen Şelengo sebzesinden 2400 kilo turşu yaptıklarını söyleyen Metin Yeğin, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) özerklik ilanının ardından DTK'dan satış ruhsatı aldıklarını söyledi.

Yakın zamanda tamamen ekolojik olarak ürettikleri şelengo turşularını "insan temelli" satacaklarını ifade eden Yeğin, bu satıştan elde edecekleri parayla komünün inşa sürecini hızlandıracaklarını söyledi.

"Akvaryum değil, yaşam alanları kuracağız"

Metin Yeğin, komünün elektrik ve su sorununun tamamen çözüldüğünü, evlerin tamamlanmasıyla birlikte mahallenin kanalizasyon altyapısının da tamamlanacağını söyledi.

Ayrıca 600 nar ağacı, 250 çam ağacı, 10 dönüm karpuz ve 60 dönüm biber ekimi yaptıklarını söyleyen Yeğin, amaçlarının komün projesini genişletmek olduğunu ifade etti.

"Burası tek bir komün mahallesi olarak kalmayacak. Evsiz insanlardan 450'den fazla başvuru var" diyen Yeğin, onlarla birlikte yeni yerler inşa etmeye başlayacaklarını, ayrıca kültür merkezleri, eğitim merkezleri gibi ilavelerle tam anlamıyla bir yaşam alanı oluşturmak gibi bir amaçları olduğunu ifade etti.

Bu yaşam alanında yer alacak insanların sadece ev sahibi olması değil, birlikte, ortaklaşa üretim sürecine katılmasını hedeflediklerini, ancak bu şekilde komün yaşam alanları oluşturulabileceğini düşünen Yeğin, Ekim ayından itibaren projenin başka bölgelere de yayılacağını söyledi.

Nusaybin, Lice, Kızıltepe gibi halkın fakir olduğu bölgelerde de komün yaşam alanları kurulacağı bilgisini veren Yeğin, amaçlarının insanların insanca yaşayamadığı TOKİ konutlarına karşı kendi imkanlarıyla, ortak karar alma ve ortak çalışma süreci sonrası ortak yaşam alanları oluşturabileceğini göstermek olduğunu söylüyor ve ekliyor:

"Biz turistlerin 'Bu da Kürtlerin komün mahallesi' diye gezeceği akvaryumlar değil, gerçekten halkın kendi oluşturduğu yaşam alanları yaratmak istiyoruz." (EKN)