Van’da deprem sonrası yerleştirildikleri konteynerlerden çıkarılmak istenen depremzedeler Kurban Bayramı’nı açlık grevi ile karşıladı. Havaların soğuması ile birlikte bir baraka içerisinde yaktıkları soba ile ısınan depremzedeler, açlık grevinin 51. gününde yaşam mücadelesi veriyor. Geçtiğimiz hafta Van Valiliği tarafından depremzedeler için süresiz kira yardımı yapılacağının söylenmesine ise tepkililer.

Kira yardımdan sosyal güvencesi olanların yaralanamayacağını belirten depremzedelerden Ali Ahi, “Deprem dönemi toplanan ve bizler için harcanması gereken paraları nereye harcadıklarını açıklamayana kadar, afet konutlarını gerçek hak edenlere verene kadar mücadelemize devam edeceğiz” diyor.

‘ÇİVİ ÇAKTINIZ DA NE OLDU?’

Konteynerde açlık grevine giren aileleri para karşılığında bölmeye çalıştıklarını söyleyen Ahi, para karşılığında açlık grevini bırakan birkaç ailenin olduğunu söylüyor. Süresiz kira yardımı yapılacağı haberlerinin birer aldatmaca olduğunu anlatan Ahi, “Kira yardımı dedikleri aileden birinin engelli olması, hiçbir sosyal güvencesinin olamaması gibi gerekçelere dayanıyor” diyerek Valiliğe tepki gösteriyor. Ahi, kira yardımı yerine kalıcı konutların taksitlerin ödenmesini talep ediyor.

AYRIMCILIK YAPILIYOR

Geçmişte Rize, Düzce ve birçok yerin afet bölgesi ilan edildiğini hatırlatan Ahi ayrımcılığı şöyle anlatıyor : “Burası için afet bölgesi dersek bir çivi bile çakamazsınız dediler. Çivi çaktınız da ne oldu, Devlet oralarda var da Van’da neden yok.”
Anadolu Konteyner Kente 5 yüz metre uzaklıkta bulunan İHH (İnsani Yardım Vakfı) Geçici Konteyner Yerleşkesine ait konteynerlerde ise elektrik ve su mevcut. Konteynerlerin görüntü kirliliği gerekçesi sunularak kaldırılmak istendiğini söyleyen Ahi, “İHH ve polislere ait konteynerler hâlâ yerinde duruyor. Bizim konteynerlar görüntü kirliliği oluyor da onların ki olmuyor mu?” diye soruyor.

Depremzedelerden Abdulkerim Elmas ise bayramın kendileri için bir şey ifade etmediğini söylüyor. Hamallık yapan Elmas, “bizi görmek istemeyenleri bizde seçimlerde görmeyeceğiz” diyor.

HEP DIŞARIDAYIZ

Konteyner kentteki çocuklar ise bayramı buruk bir şekilde karşılıyor. Çocuklardan Aleyna Aydın, “Bayram kutlamak istiyordum ama kutlayamıyorum. Biz bayramı nerede kutlayacağımızı bilmiyoruz” diyor. Edanur Akbaba ise “Bayramda giyecek elbiselerimiz yok. Elektiriğimizi kestiler, soğuktan donuyoruz. Sıcak bir yuva istiyoruz” şeklinde konuşuyor. Konteyner kent alanında bulunan park, kreş, çamaşırhaneler kaldırılmış. Çocuklar bayram coşkusunu yaşayamasa da şarkı yapmışlar kendilerince ve hep birlikte söylüyorlar: “yatcaz kalkcaz, yatcaz kalkcaz hep dışardayız. Dağlar yollar o uzun yollar hepsi hikaye karanlıktayız.”

Umut Yeğin - Özlem Cam / Evrensel