Geçtiğimiz Nisan ayında kurulan ve Türkçe’de “Şehrin Yankısı” anlamına gelen Radyoİhotispolis” 24 saat kesintisiz Rumca yayın yapıyor.

 

Türkiye’de 3 bine yakın Rum vatandaş yaşıyor. Rumlar’ın neredeyse tamamı İstanbul’da ikamet ediyor. Çok az bir kısmı ise Gökçeada, Bozcaada ve İzmir’de. Sayıları çok azalmış olsa da Türkiye’de yaşayan Rum kökenli vatandaşlar için yayına başlayan “Radyo İhotispolis’ kısa sürede yurtdışında da dinleyici kitlesine ulaştı. Kanada, Amerika, Avustralya, İsveç, Japonya gibi uzak ülkelerdeki Rumlar bile İstanbul Beyoğlu’ndaki radyoyu arayıp istek parçaları sıralamaya başladı. Yunanistan‘ın köklü radyolarıyla rekabete girişen İstanbul merkezli Rum radyosunda 3’ü gönüllü olmak üzere 4 kişi çalışıyor.

 

Radyo İhotispolis kurucusu ise İstanbul’da günlük yayın yapan Rumca İho Gazetesi’nin de sahibi olan Rum Vakıfları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Andrea Rombopulos. Dört kuşak İstanbul’lu olan Rombopulos gecesini gündüzüne katarak Rumca yayın yapan radyoyu yaşatmaya çalışıyor. Beyoğlu Spor Kulübü’nün olduğu tarihi binada, bir göz odada 2 bilgisayar ve bir mikrofonla 24 saat kesintisiz yayın yapan Radyo İhotispolis’in 54 ülkeden 5 bini aşkın dinleyicisi bulunuyor. Bu sayının her geçen gün katlanarak büyüdüğü belirtiliyor.

 

“AYLIK MALİYET 800 DOLAR”

Radyonun mimarı Andrea Rombopulos, “18 Nisan’da yayın hayatına başladık. FM bandına başvurmadık. Parasal gücümüz frekans almaya yetecek güçte değil. www.radio.ihotispolis.com adresine tıklayanlar bizi kesintisiz olarak dinleyebilir” diyor. Rum cemaatinin sayısının gittikçe azaldığını da belirten Rum kökenli radyocu “Cemaat sayımız mübadele nedeniyle gittikçe azaldı. Haftanın 5 günü canlı yayın yapıyoruz. Akşam saat 17.00’den gece 24’e kadar her iki saatte bir haber bülteni sunuyorum. Greek müzikleri çalıyoruz. Bizi dinleyenlerin büyük kısmı yurtdışında yaşayan Rumlar oluşturuyor. Türkiye’deki 3 bin kişiye sesleneceğimizi düşünürken iş rayından çıktı. Dünyanın dört bir yanından insanlar arayıp şarkı istiyor. Haftada 8 saat canlı yayın yapıyoruz. Türkiye’deki cemaatimizle ilgili haberler yayınlıyoruz. Radyonun aylık maliyeti 800 dolar” diye konuşuyor.  (Vatan/Mert İnan)