Yaşam Memnuniyeti Araştırması 2013 yılında ilk defa il düzeyinde yapıldı. Anket sonuçlarına göre 'Türkiye'nin en mutlu ili' son dönemde 'nükleer santral' tartışmalarıyla gündeme gelen Sinop.

Araştırma kapsamında, Türkiye genelinde 125 bin 720 haneye gidilerek, 18 ve daha yukarı yaştaki 196 bin 203 birey ile yüz yüze görüşme yapıldı.

EN MUTLU SİNOP, EN MUTSUZ TUNCELİ

Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2013 yılında yüzde 59 olarak tahmin edilirken, mutlu olduğunu beyan eden kişilerin en yüksek oranda olduğu il, yüzde 77,7 ile Sinop oldu. Sinop'u sırasıyla takip eden iller; yüzde 76,4 ile Afyonkarahisar ve yüzde 75,9 ile Bayburt oldu. Mutlu olduğunu beyan eden birey oranının en düşük olduğu ilin ise yüzde 42 ile Tunceli olduğu gözlendi.

GELECEKTEN EN UMUTLU İL BALIKESİR

Türkiye genelinde bireylerin yüzde 77'si kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan etti. Kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranının en yüksek olduğu ilk 3 il yüzde 86 ile Balıkesir, yüzde 85,8 ile Isparta ve yüzde 85,5 ile Bolu oldu. Bu oranın en düşük olduğu 3 ilin ise, yüzde 64 ile Diyarbakır, yüzde 67,2 ile Tunceli ve yüzde 69,6 ile Düzce olduğu görüldü.

ENGELLİLERE YÖNELİK HİZMETLERDEN MEMNUNİYETİN EN YÜKSEK OLDUĞU İL MANİSA

Türkiye genelinde belediyelerin "engellilere yönelik" hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 48,9. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 71,3 ile Manisa, en düşük olduğu il ise yüzde 14,5 ile Siirt oldu.

Türkiye genelinde belediyelerin "hasta ve yoksullara yönelik" hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 53,3. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 73,4 ile Manisa, en düşük olduğu il ise yüzde 15,3 ile Siirt oldu.

AB’YE EN YÜKSEK DESTEK HAKKARİ’DEN

Türkiye genelinde Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin birey yaşamına olumlu etkisinin olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 37,1. Bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 75,9 ile Hakkari, en düşük olduğu ile ise yüzde 18,1 ile Burdur oldu.

Türkiye genelinde Avrupa Birliği (AB) üyeliği için referandum yapılması durumunda üyelik yönünde oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 46,5. Bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 78,1 ile Hakkari, en düşük olduğu il ise yüzde 23 ile Şırnak oldu.