Selma Kara / Demokrat Haber Kayseri

Kayseri Birleşik Kafkasya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mükremin Öner, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’ne yaptığı ziyarette, “Türkiye’de İngilizler Fransızlar dillerini rahatça konuşabiliyor; Kürtler Çerkesler konuşamıyorlar” dedi.

Kayseri, Çerkeslerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerden biri. Özellikle Pınarbaşı Uzunyayla bölgesinde çok sayıda Çerkes köyü bulunuyor.

Kayseri Birleşik Kafkasya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mükremin Öner ve yönetim kurulu üyeleri Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya’yı ziyaret etti. Kayseri’de yaptıkları çalışmalardan söz eden Öner, amaçlarının, gelenek ve göreneklerini yaşatmak, Çerkesler arasında dayanışma sağlamak, Türkiye’de ve dünyadaki gelişmeler ışığında gelenek ve göreneklerini topluma yaygınlaştırıcı çalışmalarda bulunmak, Çerkesce dilini yeni yetişen nesle unutturmamak olduğunu söyledi.

“MEMLEKETİ İŞGAL EDENİN DİLİ RAHATÇA KONUŞULMAKTA”

Türkiye’deki eğitim politikaları nedeniyle yeni yetişen neslin Çerkesce öğrenemediğini ifade eden Öner, “Anadilimizi rahat konuşamıyoruz” dedi. Açılım politikalarına rağmen, dillerini konuşmak hususunda çekingenlik yaşadıklarını dile getiren Öner, “Bu memlekette yaşayan Çerkes’i, Kürt’ü, Laz’ı bu memleket için gereken gayreti göstermiş, bu memleket için gazi, şehit olmuştur. Fakat enteresandır, bu memleketi işgal eden Fransız’ın, İngiliz’in dili ülkemizde rahatça konuşulmakta ama Kürt’e, Çerkes’e gelince bu rahatlık olamamaktadır. Madem ki bu memlekette kendi dillerine sahip milletler var, İngiliz’e, Fransız’a gösterilen güzellik, bu milletlere de gösterilsin” diye konuştu.

BÖLÜCÜ ALGILANIR MIYIZ ENDİŞESİ

“Anadilini konuşmayı kim istemez ki?” diyen Öner, Kayseri’de, Çerkesce’yi seçmeli ders olarak seçebilecek bir sınıf oluşamadığının altını çizdi. Öner, “Bütün bu açılımlar yapılmasına rağmen, ürkeklik var, acaba bölücü olarak algılanır mıyız, endişesi var. Bu konuda Milli Eğitim ve resmi kurumların daha ılımlı bir politika izlemesi gerekir” dedi.

ÇERKES KREŞİ AÇILACAK

Geçtiğimiz yıl Talas’ta Çerkesce kursu açıldığını ancak bu yıl kapandığını belirten Öner, yeni yetişen neslin dil öğrenmesi için Kreş açacaklarını ve küçük yaştan itibaren dil öğreteceklerini kaydetti.

SURİYELİLERE YARDIM

Öner, ayrıca, Suriyeli 12 Çerkes aileye dernek olarak kucak açtıklarını belirtti. Bu konuda kamuoyundan da destek beklediklerini dile getiren Öner, Suriye’den gelecek 50 aile daha olduğunu, Belediye Başkanları ile yaptıkları görüşmelerde, bu ailelere yardım sağlanacağının sözünü aldığını ifade etti. Öner, bunun yanı sıra, dernek olarak, ilerleyen dönemlerde Kafkasya’dan Kayseri’ye okumak için gelen öğrenciler için bir yurt açma girişiminde olduklarını da sözlerine ekledi.