Türkiye Ermenileri, sekiz yıldır patrik seçimi yapılmamasına tepki göstererek patriklerini kendilerinin seçmesini talep etti.

Türkiye Ermeni toplumu, patrik seçimi yapılmamasına tepki göstererek İstanbul'daki Türkiye Ermenileri Patriklik binası önüne “Patriğimizi biz seçmek istiyoruz” yazılı siyah çelenk bıraktı.

Nilay Vardar’ın Bianet’te yer alan haberine göre, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II. Mutafyan’ın hastalanması üzerine sekiz yıldır patrik seçimi yapılamıyor. Çünkü patrik seçimi için ya patriğin vefat etmiş olması ya da istifa etmesi gerekiyor.

8 YILDIR PATRİK YOK

Ancak, Patrik II. Mesrob’a demans hastalığı teşhisi konması işleri kördüğüm etti.

"Seçim olacak mı olmayacak mı" tartışmalarıyla geçen iki yılın ardından Haziran 2010’dan itibaren İstanbul Valiliği talimatıyla Başepiskopos Aram Ateşyan "patrik vekilliği" görevine getirildi.

555 yıllık Patriklik geleneğinde yer almayan bu "vekillik makamı" Türkiye Ermeni toplumunda tepkiye neden oldu. 

Ancak buna rağmen toplumun patrik seçme talebi, resmi makamlarda karşılık bulmadı.

Son olarak Patrik Mesrob Mutafyan’a mahkeme tarafından “iş göremez raporu” verilerek vâsi tayin edilmesiyle, Ermeni toplumu patrik seçimi talebini daha yüksek sesle dile getirdi.

Türkiye Ermenileri adına İstanbul'daki Ermeni Patrikliği’nin karşısında Meryem Ana Kilisesi’nde bir araya gelen grup önce dua etti, ardından Patrikhane önüne siyah çelenk bıraktı.

UYDURULMUŞ ÜNVANLA HALKI OYALIYORLAR’

Protestoyu düzenleyen Düşünce Platformu adına basın açıklamasını okuyan Jaklin Çelik, Türkiye Ermenileri Patriklik makamının 555 yıllık bir geleneği olduğunu, kökleri 3 bin yıl ötesine uzanan kadim bir ulusun bu topraklardaki varlığını ve onurunu temsil ettiğini belirtti.

Çelik, bu makamın Patrik Mesrob ll'nin talihsiz hastalığı dolayısıyla sekiz yıldır boş olduğunu hatırlatarak, türlü gerekçelerle yeni patriklerini seçemediklerini ifade etti.

“Daha önce eşi benzeri olmayan 'uydurulmuş' bir unvanla, neye hizmet ettiği, kime karşı sorumlu olduğu belli olmayan bir 'vekalet sistemi' ile bizi oyalıyorlar.

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜMÜZE MÜDAHALE EDİLMEMELİ’

"Tüm çabalara rağmen, Patrikliğimizin tüzel kişiliği yıllardır teslim edilmedi. Patriklik yasal statüye, kalıcı bir hukuki zemine sahip olamadı. Geçici uygulamalar, uyduruk kurnazlıklar, 'ben yaptım oldu'larla sürüklenip durduk. Kullanışlı gri alanlar, puslu havalar her zaman birilerinin işine geldi.

"İnanç özgürlüğümüze daha fazla müdahale edilmesini, seçme hakkımızın anlamsız bahanelerle elimizden alınmasını kabul etmiyoruz. Türkiye Ermenileri geleceğinin vekaletini hiç kimseye vermedi, vermeyecek. Patriklik makamını dolduracak kişi kadim geleneklerimize uygun olarak halkoyuyla seçilmelidir.

"Biz 'asil' bir Patrik istiyoruz. Ve onu biz seçeceğiz. 555 yıldır nasılsa, yine öyle...”

‘ELİMİZDE RAPOR VAR ANCAK DEVLET SÖZÜNÜ TUTMUYOR’

bianet’e konuşan Tatyos Bebek, hükümetin sözünü tutarak seçimin önünü açmasını talep etti. Bebek şöyle konuştu:

“Patriğin seçilememesinin sorumlusu hem devlet, hem de Aram Ateşyan. Geçen yıl Başbakan Ahmet Davutoğlu azınlık temsilcileriyle yaptığı toplantıda bize patriklik seçimiyle ilgili bir sıkıntı yok, Mutafyan ile ilgili iş göremez raporu alın, sonra seçim yapılır’ diye söz verdi.

Biz de mahkemeden iş göremez raporu aldık, Patriğin akli melekelerinin yönetim için yeterli olmadığı tespit edildi. Ancak  buna rağmen devlet verdiği sözü tutmadı. Patriklik makamı şu an boş. Çünkü bizim geleneğimizde 'patrik vekili' diye bir makam yok. Bunu devlet kendi yarattı ve bir günde vekil seçti, daha doğrusu atadı. Biz kendi patriğimizi seçmek istiyoruz. Devletin de verdiği sözü tutmasını istiyoruz."