Ege’nin iki kıyısında yer alan belediyelerin bir araya gelerek kuracakları Türk-Yunan Belediyeler Birliği’nin ilk adımı Seferihisar’da atılıyor.

 

Türk-Yunan dostluğunu pekiştirmek, iki ülke arasında dünyaya örnek olacak barış ve kardeşlik ilişkilerini sağlamlaştırmak için 24–27 Mayıs tarihleri arasında Seferihisar’da önemli bir adım atılıyor.

 

Programa Türkiye’den Çankaya, İzmir Büyükşehir, Konak, Bornova, Narlıdere, Balçova, Didim, Dikili, Ayvalık, Selçuk, Muğla, Çanakkale Belediye Başkanları ile Yunanistan’dan Midilli, Sakız Adası, Samos ve Rodos Belediye Başkanları başta olmak üzere yaklaşık 30 belediye başkanının katılması bekleniyor. Program 27 Mayıs Pazar günü Dikili’de sona erecek.

 

TOPLANTI ÖNCESİ VİZE MÜJDESİ

Seferihisar’da ki toplantı öncesi Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras’ın Yunanistan'a vizesiz seyahatin başlayacağı müjdesini Twitter'dan duyurması da büyük sevinç yarattı.

 

Kerim Uras, Twitter'da mesajlarında, ''Yunanistan'a 15 günlük ziyaretler için yakında vizesiz seyahat müjdesi vermeyi ümit ediyorum. Tüm izleyicilere sevgi ve saygılar sunuyorum. Vizesiz seyahat şimdilik 5-6 ada ile sınırlı olacak. Başarılı olursa genişleyeceğini ümit ediyorum" dedi.

 

Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanlığı’da alınan karar doğrultusunda, Türkiye'den ziyaretçilerin Yunan konsolosluklarından vize almadan söz konusu adaları ziyaret edebileceğini bildirdi. Pilot program kapsamında önceliğin Midilli, Sakız, Sisam, Rodos ve Kos adalarına yapılacak ziyaretlerde olması bekleniyor.

 

ÖZGÜVEN “SAVAŞLARIN HİÇBİR ZAMAN GALİBİ OLMAZ”

Konu ile ilgili açıklama yapan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven; “Türk-Yunan Belediyeler Birliği’nin kurulmasına ilişkin ilk adımı atıyoruz. Bu bizim iki Ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için attığımız ilk adım değil. Baştan beri verdiğimiz uğraşıların bir meyvesi. 12 Eylül sonrası barış taleplerimiz karşısında bizi vatan hainliğiyle suçlamışlardı. Ancak şimdi herkes iki ülke arasında ki barışın değerini anlamaya başladı. Çünkü barıştan zarar gelmez. Ancak savaşların hiçbir zaman galibi olmaz” dedi.

 

Vizesiz seyahat haberinin önemli bir gelişme olduğunu belirten Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven; vizelerin kalkmasının her iki ülke insanına her açıdan önemli katkılar sağlayacağını söyledi.