35 yaşındaki Türk aktör Deniz Barış ile 32 yaşındaki Yerevan Pantomim Tiyatrosu oyuncusu Oganes Acinyan, bugün Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te 43 saat aralıksız el sıkışarak bir dünya rekoruna imza attı.

6 Aralık günü saat 18.40’ta (TSİ) Kür nehri kıyısındaki Rike Parkı’nda başlayan tokalaşma, tam 43 saat sonra bugün 13.40’ta (TSİ) sona erdi. Barış ve Acinyan, parktaki açık hava tiyatrosunun sahnesini gezdi, bazen sahnedeki sandalyelere oturdu, eylem organizatörlerinin ikram ettiği çikolataları yedi, çay içti, ancak bir an bile birbirinin elini bırakmadı. İkisi de kendini iyi hissettiğini, sadece biraz yorulduğunu söyledi.

Eylem, bazı Ermeni, Türk, Gürcü ve Rus sivil toplum kuruluşların girişimi üzerine yapıldı. Organizatörler ve katılımcılar, eylemi “Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin tonunu değiştirmek” amacıyla gerçekleştirdiklerini ifade ettiler.

Uluslararası pantomim ve oyunculuk sanatı festivallerin düzenli katılımcıları olan Barış ve Acinyan, “Ermenistan ve Türkiye arasındaki tarihsel çatışmanın iki halk temsilcilerin iletişimine engel olmadığı” açıklamasında bulundu. Eylem organizatörleri, ITAR-TASS haber ajansına yaptıkları açıklamada, vatandaşların iki ülke arasında gidip gelmek için Gürcistan’ı kullanmaları gerektiğinden etkinliğin de burada yapılmasına karar verildiğini belirttiler.

El sıkışmada bir önceki rekor, 2011 yılında New York’ta kırılmıştı. İki Nepal vatandaşı, 42 saat 35 dakika boyunca el sıkışmıştı.

Bugünkü rekorun Guinness Rekorlar Kitabı’na dahil edilmesi için video görüntüler dahil eylem hakkında tüm bilgiler ilgili kuruma gönderilecek. (Rusya’nın Sesi)