TRT'nin 23 Nisan Dünya Çocuk Bayramı nedeniyle hazırladığı programa, tüm Dünya ülkelerinden çocuklar ayrım yapılmaksızın davet edilmişti.

Davet edilen gruplarından biri de Abhazya Cumhuriyeti çocukları idi.

Geçen haftalarda, TRT'nin ilan ettiği katılımcı devletler arasında yer alan bu ülke, Türkiye'deki Gürcü STK'ların ve Gürcistan yönetiminin baskısıyla, bağımsız devlet statüsünden Gürcistan'ın özerk bölgesine dönüştürülmüş ve kamuoyuna bu şekilde ikinci kez duyurulmuştu.

TRT daha sonra ise, hiçbir açıklama yapmadan Abhazya'yı katılımcı ülke ve gruplardan çıkardı.

Türkiye'deki Çerkesler ise bu duruma seyirci kalmadı. Sosyal medyada tepkilerini dile getiren Çerkesler, Twitter'da günlerce, ''BağımsızAbhazya BağımlıTRT'' başlığıyla konuyu TT yaparak tepkilerini dile getirdi.

TBMM'de, CHP milletvekilleri Haluk Koç ve Engin Özkoç yaptıkları gündem dışı konuşmayla durumu dile getirdiler ve TRT'nin bu yanlışına değindiler.

Basında da sürekli yer alan bu duruma Çerkeslerin tepkisi dinmek bilmiyor.

Çocuk bayramında, Türkiye'ye davet edilen ve bu yönde hazırlık yapan Abhazyalı çocuklara Türkiye'deki bu programa katılımın iptal olduğu söylenmedi.

Türkiye'deki Çerkes kurumları, Abhazyalı çocuklara sahip çıktı ve 20 Nisan Cumartesi akşamı Kadıköy Caferağa Spor Salonu'nda büyük bir program düzenleme kararı aldı.

Çocuk bayramında, çocuklara yapılan bu muameleyi asla tasvip edemeyeceklerini ve cumartesi akşamı yüzlerce Çerkes'in, Abaza çocukları sahiplenmek adına o salonu tıklım tıklım dolduracağını vurgulayan İstanbul Çerkes Derneği başkanı Halis Din, ''Bu halkları; soykırımlar, sürgünler ve açlıklar dahi sindiremedi. Siyasi baskılar mı sindirecek? Abhazya Cumhuriyeti'nin onurlu duruşunu desteklemek adına bizler de onların yanında olacağız, TRT Abaza çocuklardan ve onların akrabası durumundaki Türkiye'deki 5 milyon Kuzey Kafkasyalı'dan derhal özür dilemelidir'' diye açıklama yaptı.

ABHAZYA

Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan Cumhuriyeti'nden 1994 yılında bağımsızlığını ilan etmiş de facto (fiili) bir devlet. Rusya, Nikaragua, Venezuella, Nauru, Vanuatu, Tuvalu tarafından tanınıyor. 9 yıldır kendi kendini yöneten ülke hukuki olarak henüz Gürcistan ile sorununu çözebilmiş değil. Gürcistan özerk yönetim olarak, bölgenin eski statüsünün korunmasından yana.

(Mehmet Göcekli / Demokrat Haber)