Yaşadığı cinsel saldırıların son bulması ve saldırganların cezalandırılması için Kandıra T Tipi Cezaevi'nde açlık grevinde olan trans hükümlü Avşa, açlık grevini sona erdirdi. Sincan Cezaevi'nde tutulan trans mahpus G.Ö'nün ise açlık grevi 73. gününde.

İHD heyeti, yaşadığı cinsel baskıların son bulması için açlık grevinde olan trans hükümlü Avşa'yı ziyaret etti. Heyet, cezaevi savcısı ile görüştü. Savcı, Avşa ile görüşüp soruşturma kapsamında ifadesini aldığını, sorunlarıyla ilgileneceği sözünü verdiğini, bunu üzerine açlık grevini 21 Nisan günü bıraktığını söyledi.

2006 yılından bu yana cezaevinde olan Avşa'nın yaşadıkları, trans tutuklu ve hükümlülerin durumunu gözler önüne serdi.

30 LİRAYA 10 YIL HAPİS

1976 Balıkesir doğumlu olan Avşa, 30 lira gasp ettiği gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aynı dava kapsamında birlikte yargılandığı trans arkadaşı ile birlikte Çorum L Tipi Cezaevi'nde adli tutukluların yanına konulan Avşa, hem adli tutuklulardan hem de cezaevi idaresinden her türlü cinsel istismarı yaşadı, dövülerek tehdit edildi. Şikayet girişimleri sonuçsuz kalan Avşa ve trans arkadaşına "görevli memura hakaret ve mukavemet" suçlamasıyla 4.5 yıl hapis cezası verildi.

İNFAZ MEMURUNA 12 YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ

Avşa, 2009 yılında Giresun İnfaz Kurumu'nda kalırken infaz koruma memurunun cinsel istismarına maruz kaldı. İnfaz memuru, Giresun Ağır Ceza Mahkemesi'n tarafından "cinsel istismar" suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı, Avşa "can güvenliği" olmadığı gerekçesiyle Tokat İnfaz Kurumu'na nakledildi. Ancak söz konusu infaz koruma memuru, Avşa'ya yönelik saldırılarını sürdürdü. Avşa, bu kez önce Niğde, devamında Gümüşhane ve Bafra cezaevlerine sürüldü.

Bafra'da da cinsel istismara maruz kalan Avşa, 22 ay boyunca yaşadıkları cezaevi müdürüne anlattı ancak karşılığı "meydan dayağı" yemek oldu.

Kamera kayıtları ve hastane raporlarına rağmen Avşa'nın şikayeti de dikkate alınmadı. Trans tutuklu Avşa, üzerindeki cinsel baskıların son bulması ve sorumluların yargılanması için açlık grevine başladı.

Açlık grevini Kandıra 2 No'lu T Tipi Cezaevi'nde de sürdüren Avşa, eylemine 21 Nisan'da son verdi.

İHD HEYETİ AVŞA İLE GÖRÜŞTÜ

İHD İstanbul Şube Sekreteri Avukat Gülizar Tuncer ile yönetim kurulu üyesi Sevim Kalman ve Avukat Ayşe Acinikli'den oluşan bir heyet dün önce cezaevi savcısı ile görüştü.

Savcı, Avşa ile görüşüp soruşturma kapsamında ifadesini aldığını, sorunlarıyla ilgileneceği sözünü verdiğini, bunu üzerine Avşa'nın açlık grevini 21 Nisan'da bıraktığını söyledi.

Avşa ile birlikte yargılanan trans tutuklu G.Ö ise açlık grevini 73 gündür Sincan Cezaevi'nde sürdürüyor. (ETHA)