Van’ın Westan ilçesinde Ermeni Soykırımı dönemine ait olduğu düşünülen kemikler, 1 yıldır açıkta bekletiliyor. Dağyöre Okulu’nda okuyan çocuklar her gün açıkta olan toplu mezarın yanından geçiyor, eğitimi toplu mezara bakarak alıyor!

SOYKIRIMDAN KALMA OLABİLİR

Van’ın Westan ilçesine bağlı İli köyünde, geçen yıl yapımına başlanan Dağyöre İlköğretim Okulu’nun inşaat alanında Ermenilere ait olduğu düşünülen kemikler bulundu. Ancak yetkililer hiçbir çalışma yapmadı, toprak üstüne çıkan insan kemikleri ise orta yerde duruyor.

YETKİLİLER NEDEN SESSİZ?

Okulun birkaç metre yakınında olan toplu mezar öğrencilerin de yol güzergahında. Köylüler, “Ne Müslümanlıkta, ne Yahudilikte, ne de Hıristiyanlıkta bu tarz bir gömme vardır. Mezar derhal araştırılmalı” diyor. Çocuklar ise eğitime toplu mezar eşliğinde devam ediyor!

KÜRT SANATÇIYA AİT KEMİKLER

Geçmişin katliamcı uygulamalarının işareti olan bir toplu mezar da Şemrex’te ortaya çıktı. Şemrex’te yaşamını yitiren ve cenazesi bulunamayan Kürt sanatçı Ali Temel ve Ali Kevci için yapılan kazılarda kemiklere rastlandı.

OKULUN DİBİNDE TOPLU MEZAR

Van’ın Westan (Gevaş) ilçesine bağlı İlih (İli) köyünde geçen yıl yapımına başlanan Dağyöre İlköğretim Okulu’nun inşaat alanında ortaya çıkan ve Ermenilere ait olduğu düşünülen kemikler aradan bir yıl geçmesine rağmen açıkta bekletiliyor.



Hiçbir kurum tarafından dikkate alınmayan insana ait kafatasları ve kemikler, gün geçtikçe daha belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor. Yapılan okulun birkaç metre yakınında olan toplu mezar, öğrencilerin de yol güzergahında olduğu için kemikler iyice ortaya çıkmış durumda. Okula giden çocuklar gördükleri görüntüden psikolojik olarak etkilenirken, bazı çocuklar ise korktukları için okula gitmiyor.

Söz konusu kemiklerin daha önce köyde yaşayan Ermenilere ait olabileceğini belirten Yılmaz Tulay adlı yurttaş, üst üste duran insan kafataslarını ve kemikleri gösterdi. Mezarın okul yapımında ortaya çıktığını söyleyen Tulay, insan iskeletleri içerisinde kimi çocukların eğitimlerini sürdürdüğünü, kimi çocukların da korktukları için okula gitmek istemediklerini dile getirdi.



ÜST ÜSTE GÖMÜLMÜŞLER

Çocukların kemikler içerisinde eğitim görmelerinin skandal olduğunu ifade eden Tulay, “Tek tanrılı dinlere inanan hiçbir inançta insanlar arada bir karış olacak şekilde gömülmez. Ne Yahudilik, Hıristiyanlık, Müslümanlık’ta ne de en eski dinlerden olan Êzidî inancında bu tarzda bir gömme vardır. Üst üste gömülmüş olmaları şüpheli” diye belirtti. Tulay, ortalıktaki kemiklerin ilgili kurumlar tarafından araştırıldıktan sonra toplanması çağrısında bulundu. Bir dönem Ermenilerin yaşadığı ve onlara ait bir kilisenin de yok edildiği köyde yaşayan yurttaşlar ise geçen sene okula atanan bir öğretmenin kemikleri gördükten sonra okulu terk ettiğini ve başka öğretmenin geldiğini söyledi.

KEMİKLER TEMEL VE KEVCİ'YE Mİ AİT

Şemrex’in (Mazıdağı) Ürünlü köyü Gübre mağaraları civarında çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve burada toprağa verilen PKK’li Kürt sanatçı Ali Temel ve arkadaşı Ali Kevci’ye ait olduğu belirtilen kemiklere ulaşıldı. Kemikler DNA testi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilecek.

Mêrdîn’in (Mardin) Şemrex ilçesinde 9 Temmuz 1994 tarihinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren Kürt sanatçı Ali Temel ve arkadaşı Ali Kevci, o tarihte mağaranın 10-15 metre ilerisinde birlikte toprağa verilmişti. Çocuklarının kemiklerine ulaşabilmek amacıyla 17 yıldır hukuki mücadele yürüten Temel ailesinin kazı talebi, her defasında çeşitli gerekçeler ile reddedilmişti. Ailenin en son toplu mezarı açtırma talebi savcılık tarafından kabul edilerek, Yevre bölgesinde yer alan Girê Sergo’da (Gübre Tepesi’nde) kazı çalışması başlatıldı.

CENAZELERİN KAFATASLARI YOK!

PKK’li Temel ve Kevci’nin ailelerinin, İHD Amed ve Mêrdîn şubelerine yaptığı başvurular sonucu kazı çalışması başlatılırken, kazı Mazıdağı Cumhuriyet Savcılığı ve askerlerin gözetiminde gerçekleştirildi. Yapılan kazı çalışması sırasında kemikler bulunurken, her iki cenazenin de kafatasının olmadığı görüldü.

Mazıdağı Cumhuriyet Savcılığı’nın gözetiminde cenazelere ait olduğu tahmin edilen kemiklerin alınıp, incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderileceği belirtildi. DNA testi için Temel ve Kevci ailelerinin bireylerinden de kan örneği alınacağı öğrenildi. (Özgür Gündem)