Tülay ŞUBATLI/AHT

Mali yönden zor günler geçiren ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Apoyevmatini gazetesi için internette başlayan destek çığ gibi büyüdü. Sonunda gazetenin 1 yıl önce başvurup tirajı düşük diye ilan alamadığı Basın İlan Kurumu'ndan da destek geldi. Gazeteyi ziyaret eden Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Başbakan'ın talimatıyla başlatacakları çalışma sonucunda azınlık gazetelerine de destek vereceklerini söyledi.

Türkiye'nin en eski ve tek Rum gazetesi olan 86 yaşındaki Apoyevmatini gazetesi, gerek azalan Rum nüfusu, gerekse Yunanistan'daki ekonomik krizle alınan reklamlarda ciddi oranda bir düşüş oldu. Türkiyeli Rumlar'ın sesi Apoyevmatini gazetesinin tirajı 600'lere düşünce gazetenin kapanmaması için abonelik kampanyası başlatıldı. "Apoyevmatini Neden Kapanmasın?" kampanyasına Vahide Gördüm, Rojin, Mehmet Ali Alabora, Nihal Bengisu gibi sanatçılar ve gazetecilerin destek verdi. Hem gazete ve televizyonlar, hem de internetteki sosyal paylaşım sitelerinde çığ gibi büyüyen kampanya etkili oldu. Abonelik sayısı artan gazeteye bir destek de Başbakan Erdoğan'dan geldi.

GAZETENİN YAŞAMASINI ARZU EDİYORUZ

İstiklal Caddesi'ndeki Suriye Pasajı'nda bulunan Apoyevmatini Gazetesi'ni ziyaret eden ve gazetenin sahibi Mihail Vasiliadis ile görüşen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, "Sayın Başbakan'ın talimatıyla bir çalışma başlattık. İnternette "Apoyevmatini gazetesi kapanmasın!" sloganıyla başlatılan abone kampanyasıyla şimdilik kapanmaktan kurtulan gazetenin yaşamasını sağlayacak kalıcı çözümlerin neler olabileceği üzerinde bir çalışma yapacağız. Ağustos'taki genel kurulumuzda ya da başka şekilde acilen destek olunması için gereğini yapacağız. Türk ve Rumlar arasında değerli bir gazete ve yaşamasını arzu ediyoruz" dedi.

TİRAJI DÜŞÜK AZINLIK GAZETELERİNE DESTEK GELİYOR

1977'den beri yasa ve yönetmelikler gereği tiraj ve personel sayısı göz önünde bulundurularak ilan verildiğini, tirajı düşen gazetelere ise destek olamadıklarını ifade eden Atalay, "Temmuz sonunda bütün azınlık gazeteleriyle bir toplantı yapacağız ve sorunlarını görüşeceğiz. Bir formül bulacağız ve bu gazetelere destek olmaya çalışacağız. İnanıyorum ki Apoyevmatini, Rum vatandaşlarımızın haber alma hakları için yaşamaya devam edecek" dedi.

DESTEK TSUNAMİ GİBİ BÜYÜDÜ

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Atalay'ın açıklamalarını ümitle karşıladığını söyleyen gazetenin sahibi Mihail Vasiliadis ise "86 yıllık bir tarih tarih olmasın. Apoyevmatini bu ülkenin canlı birimi olarak kalsın. Gözümüz yükseklerde değil. Tüm çabamız emeklerimize karşılık olacak şekilde gazetenin çıkması ve her Rum evine girmesi ve Rumlar'ın sayısının çoğalabilmesi" diye konuştu. Gazetenin kapanmaması için başlatılan kampanyanın tsunami gibi büyüdüğünü, medya sayesinde büyük destek sağlandığını ifade eden Vasiliadis, "Gazetelerin yaşamaları gerektiği halde bu destekten yoksun kaldığını herkes anladı. Tüm milletin sahip çıkmasıyla yalnızca Apoyevmatini değil diğer gazetelerin de fondan yararlanmasının kapısı açılıyor olması beni sevindiriyor" dedi.