Ünlü outdoor firması The North Face ve Esprit markasının kurucusu Douglas Tompkins'in Şili’de geçirdiği kazanın ardından hayatını kaybettiği bildirildi. 


72 yaşındaki Tompkins, Arjantin ile Şili arasındaki Patagonya’daki General Carrera gölünde kanosunun ters dönmesiyle buzlu suya düştü. Yerel basın, Tompkins ve yanındaki beş kişilik grubun güçlü bir fırtınaya kapıldığını kaydetti.

Santiago’nun güneyinde hastaneye kaldırılan Tompkins, vücut sıcaklığı 35 derecenin altına inerek hipotermiye girdi ve hayatını yitirdi. Tompkins’in vücut sıcaklığının sudan çıkarıldığı anda 19 dereceye kadar düştüğü tespit edildi. Tompkins’le birlikte suya düşen ekiptekiler yara almadan kurtuldu.

Tompkins, 1960’larda kayak malzemeleriyle üretime geçen outdoor markası The North Face’in kurucusu olarak biliniyordu. Esprit ise eşiyle birlikte arabasının bagajında ilk ürünlerini sattıkları günlerden dünya markası haline getirdikleri bir diğer firmasıydı.

Ekolojik sorunlarla da yakından ilgilinen Tompkins eşinden boşandıktan sonra, Esprit’teki hisselerini 150 milyon dolara satarak, Derin Ekoloji Vakfı’nı kurmuştu. Tompkins, vakfı kurmasında, Bill Devall ve Georges Sessions’ın insanın doğaya tahakkümünü reddeden kitabı Derin Ekoloji’nin etkili olduğunu söylemişti.

Tompkins, Şili ile Arjantin sınırındaki Patagonya’da devasa alanlar satın alarak doğa parkına çevirmişti. Bölgede enerji üretimi için baraj yapılmasına karşı çıkan Barajsız Patagonya grubuna verdiği destek de biliniyordu. Yaptıklarıyla adı kısa sürede ‘eko patron’a çıkmıştı.

The North Face’den yapılan açıklamada, “Doug’un hayatını yitirdiği haberinin derin üzüntüsü içindeyiz. Doug tutkulu bir çevre savunucusuydu ve onun doğayı koruma mirası gelecek nesillerin yeni yerleri keşfetmesine yardım edecek” denildi. (Diken)