Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında yapılan merkezi ortak sınavlarda ilk kez Din Kültürü ve Ahlak bilgisi testinde Musevilik de soruldu. Musevilikle ilgili soruların yer aldığı testi sadece Özel Ulus Musevi Okulları öğrencileri cevapladı.

MUSEVİ OKULU TALEP ETTİ

Umay Aktaş Salman’ın aljazeera.com.tr’de yer alan haberine göre, gayrimüslim (müslüman olmayan) öğrenciler, MEB’in, yaptığı merkezi ortak sınavlarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerinden muaf oluyor. Ancak bu muafiyet durumu, öğrencilerin doğru sayıları ve puanlarına göre mağduriyet yaratabiliyordu. MEB de bir süre önce azınlık okullarında okuyan öğrencilere kendi müfredatlarına uygun din sorusu hazırlamak için Rum, Ermeni ve Musevi okullarının kurucu ve yöneticileriyle görüşmeler yapmıştı. Türkiye’deki tek Musevi okulu olan Özel Ulus Musevi Okulları da MEB’den kendi müfredatlarına göre sorular hazırlanmasını talep etti. MEB, bu okulun sekizinci sınıfları için onların müfredatına uygun Musevilikle ilgili sorular hazırladı.

'SORULAR MÜFREDATA UYGUNDU'

Özel Ulus Musevi 1. Karma Ortaokulu'nun sekizinci sınıfında okuyan 40 öğrenci, bu yılki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde Musevilikle ilgili 20 soruyu yanıtladı. Musevi öğrencilere sınavda, Elul ayı, Roş Aşana, Sukot Bayramı, Şemini Hag Atseret Günü, Şabat ve önemi gibi pek çok konuda sorular yöneltildi. Özel Ulus Musevi Okulları’ndan, ismini vermek istemeyen bir yetkili, soruların müfredat ile uyumlu olarak sorulduğunu belirterek “Olumlu bir gelişme. Sistem böyle gittiği sürece, kendi müfredatımıza yönelik sorularını yanıtlamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

EŞİTLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN MEB'E BAŞVURULDU

Türk Musevi Cemaati Eski Başkanı Silvio Ovadya ise din dersinden muaf olan öğrencilerin, dezavantajlı duruma düşebildiği için eşitliği sağlamak adına MEB ile yapılan görüşmeler sonrasında böyle bir çalışma yapıldığını söyledi. Devlet veya özel okullarda Musevi öğrenciler ise bu sorulardan geçen yıl olduğu gibi bu yıl da muaf tutuldu.

OMBUDSMAN KARAR VERMİŞTİ

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbharimzadeh ve Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva, Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı (TEOG) puanlamasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin aleyhine bir sonuç çıktığı iddiasıyla Kamu Denetçiliği Kurumu’na da (Ombudsmanlık) başvurmuştu. Ombudsmanlık, yaptığı incelemeler sonucunda “Din dersi haricinde aynı puanı alan öğrencilerden din sınavı yapan 87 puan ve üstü alırsa dersten muaf olanın aleyhine, 86 puan ve altı alırsa muaf olmayanın aleyhine bir sonuç ortaya çıkıyor” tespitinde bulunmuştu.