Kentsel dönüşüm projesi nedeniyle Tarlabaşı'nda yaşayan birçok ailenin zorla tahliye edildiğini belirten Uluslararası Af Örgütü, “Türkiye yetkilileri, İstanbul'un merkezinde yaşayan korunmasız bazı ailelerin şimdiden evsiz kalmasına yol açan acımasız zorla tahliyeleri durdurmalı” dedi.

Tarlabaşı Mahallesi'ndeki onlarca aile, kentsel dönüşüm projesinin sonucu olarak evlerinden tahliye edilmekle karşı karşıya.

Beyoğlu Belediyesi ve kolluk kuvvetleri tarafından tehdit edildiklerini ve kendilerine gözdağı verildiğini belirten aileler, tahliye tebliğlerini okumadan imzalamaya zorlandıklarını söylediler.

Tahliye ile karşı karşıya olan pek çok kişiye yeterli mühletin verilmediğini savunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner, “Bu insanlara danışılmamış, yasal hakları konusunda bilgilendirilmemiş veya uygun alternatif barınma imkanı ya da zararlarının tazmini teklif edilmemiştir. Söz konusu durum, bu insanların haklarının bir ihlalidir. Ayrıca taciz iddiaları ile ilgili olarak da kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılmalıdır. Beyoğlu Belediyesi yetkilileri yürürlükteki zorla tahliyeleri derhal askıya almalı ve uluslararası insan hakları standartları uyarınca korumalar sağlanana kadar tahliyeleri durdurmalıdırlar” dedi.

Kendilerine yetkililer tarafından resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, mahalle sakinleri Uluslararası Af Örgütü'ne, yetkililer tarafından kendilerine önerilen tek alternatif barınma imkanının, toplu taşıma ile 2 saatte ulaşılabilen, İstanbul'un dış mahallelerinde bulunduğunu söyledi.

Çok düşük maaşlarla çalışan çoğu Tarlabaşı sakini, İstanbul'un merkezindeki işleri için yol masraflarını karşılayamayacak durumda.

Af Örgütü, 15 Haziran'da üyelerine acil eylem çağrısında bulundu. Çağrıda, Beyoğlu Belediye başkanına zorla tahliyeleri derhal durdurma ve uluslararası insan hakları standartları uyarınca korumalar sağlanana kadar tahliyeleri gerçekleştirmeme uyarısı yapılması istendi.