İzmir'in Menemen ilçesindeki iki kiliseden biri olan Esatpaşa mahallesindeki Gregoryan Ermeni Kilisesi görenlerin içini acıtıyor. 19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kitabesi bulunmadığından yapım tarihi kesinlik kazanamayan tarihi kilise bugünlerde ahır olarak ve tinercilerin, alkoliklerin esrar içenlerin mekanı oldu. Vatandaşlardan kimi tarihi değer taşıyan kiliseye atını, ineklerini koymaya başladı. İçerisinde hayvan pisliklerinin olduğu kiliseyi aynı zamanda tinerciler ve esrar içenler kullanıyor. Kilisenin içerisinde esrar içenlerin kullandığı dumanı daha fazla tutmaya yarayanel yapımı 'bong' tabir edilen düzeneklerin bulunması dikkat çekiyor.

MAHALLELİ ŞİKAYETÇİ


Mahallenin çocuklarından Kaan Arpağ (12), kiliseye alkoliklerin dadandığını belirterek "Buralarda rahat oynayamıyoruz. Burada hep olaylar çıkıyor. Polis devamlı buralarda geziniyor. Geceleri bu civarlar hiç tekin olmuyor'' dedi. Mahalle sakinlerinden Nurten Yılmaz (68) da burasının tarihi bir kilise olduğunu belirterek "Türkiye'de ne yazık ki tarihi yapılara önem verilmiyor. İnsanların dini ne olursa olsun inanç değerlerine sahip çıkmak gerekiyor. Bunun gibi tarihi yapılar az kaldı. Şimdi bu tarihi bina ahıra döndü"dedi. Önceleri mahallenin nezih bir yer olduğunu belirten mahalle sakinlerinden Hikmet Yılmaz da,''Yarım asırdır burada yaşıyorum. Son zamanlarda bu kilisenin harabeye dönmesiyle, tanımadık insanlar geziniyor buralarda. Uyuşturucu kullananlar özellikle buraya geliyor. Tarihi binaya bir an önce sahip çıkılmalı''ifadesini kullandı  

RUM KİLİSESİ RESTORE EDİLDİ

Gregoryan Ermeni Kilisesi, 1922 yılına kadar kullanılırken, Ermenilerin Menemen'den ayrılmasının ardından kendi haline bırakıldı. Kısa bir süre önce askeri depo olarak kullanılan kilise boş bırakıldı. Üç yıl önce Menemen Belediyesi'nin İl Özel İdaresi desteğiyle Mermerli mahallesindeki 19. yüzyıl eserlerinden Rum Kilisesi Agios Konstatinos restore edilirken Gregoryan Ermeni Kilisesi'nin de restore edileceği bildirilmiş ancak bir çalışma başlatılmadığı görüldü.