Her yıl Bireysel Silahsızlanma Günü'nde yapılan "Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü"ne Valilik bu yıl Taksim Meydanı'nda izin vermedi.

Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, İstanbul Valiliği'nin, her yıl 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü'nde düzenledikleri "Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü" etkinliğini bu yıl Taksim Meydanı'nda yapmalarına izin vermediğini belirterek, "Biz de Umut Vakfı olarak bu yıl yürüyüşü yüreklerimizde yapma kararı aldık" ifadelerini kullandı.

Çağatay yaptığı yazılı açıklamada, her yıl düzenledikleri 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü "Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü" etkinliğini bu yıl Taksim Meydanı'nda yapamadıklarını kaydetti. İstanbul Valiliği'nin, etkinliğin Taksim Meydanı'nda değil, Galatasaray Lisesi önünde yapılmasına izin verdiğini aktaran Çağatay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Biz de Umut Vakfı olarak bu yıl 'Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü'nü yüreklerimizde yapma kararı aldık. Bireysel silahla yakınlarını kaybetmiş kişilerin ve destek verenlerin sessiz protesto gösterisini Taksim Meydanı'nda toplanmadan yüreklerimizde gerçekleştireceğiz. Türkiye'de medyada yer alan bireysel silahlı olayların 2013 yılının ilk 5 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttığını gözlemledik. Ölüm oranları ise aynı döneme göre yüzde 15 artmış. Türkiye'de şiddet her geçen gün daha da 'ölümcül' olmaktadır. Silahların kullanım amaçlarına baktığımızda da genel eğilimin değişmediğini görüyoruz. 'Silahları kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için ediniyoruz' diyenler yüzde 44 oranında yakınlarına silah doğrultuyorlar, olayların yüzde 53'ü tartışma üzerine yaşanıyor."

Nazire Dedeman Çağatay, geleneksel 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü Ödüllü Yarışması'nın bu yılki konusunun "Şiddetin Şakası Yok! Sıfır Şiddet: Yaşama Hak Tanıyın" başlığı ile "Öykü" dalında olduğunu belirterek, liseler arasında yapılan yarışmada en fazla işlenen konunun "aile içi şiddet", özellikle de "baba" şiddeti olmasının önemli bir problemin varlığını ortaya koyduğunu vurguladı. (CNN Türk)