Şırnak'ın İdil İlçe merkezi ile bağlı köylerde yaşayan Süryaniler, oluşturulan 63 kişilik Akil İnsanlar arasında, bir tek Süryani’nin bulunmamasına sitem ederek, her şeye rağmen, huzur, güven ve barışa olan özlemlerinden dolayı da sürece sonuna kadar destek verdiklerini duyurdu.

İdil İlçesi'ne bağlı Haberli, Sare ve Öğündük Köyleri'nde yaşayan Süryaniler, Akil İnsanlar arasında bir Süryani'nin olmamasına üzüldüklerini ancak, her şeye rağmen süreci sonuna kadar desteklediklerini açıkladı.

Haberli, Sare ve Öğündük adlı Süryani köyleri ile Yezidi Mağara Köyü, 1990'lı yıllarda yaşanan şiddet olayları nedeniyle güvenlik gerekçesiyle boşaltılmış, bu köylere de silahlı geçici köy korucuları yerleştirilmişti.

Bu köylerde yaşayan Süryani ve Yezidiler de Avrupa'daki çeşitli ülkelere göç etmişlerdi. Bir süre sonra Süryaniler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdıkları mahkemeyi kazandıktan sonra köylerine geri dönerken, Yezidiler köylerine dönmemişti. Çoğu Avrupa'da yaşayan Süryaniler şimdilerde sadece Yaz mevsiminde tatil amaçlı olarak köylerine geliyor. Köylerde sürekli olarak sadece 4-5 aile kalıyor.

YAZ MEVSİMİNDE GELİP HASRET GİDERİYORLAR

İdil'de 1994 yılında belediye başkanlığını da yapan Süryani Şükrü Tutuş, evine giderken faili meçhul bir saldırıda yaşamını yitirmişti. Aynı tarihte Öğündük Köyü Papazı Melke Tok, Hizbullah örgütü tarafından kaçırılarak, canlı bir şekilde gömülmüştü. Ancak Tok, kendi imkanları ile gömüldüğü mezardan çıkmış ve kurtulmuştu. Papaz Tok, daha sonra tedavi için gittiği Avrupa'da hayatını yitirdi. Yaşanan bu acı olaylardan sonra Süryaniler yine Avrupa'daki çeşitli ülkelere göç etti. Ancak her Yaz mevsiminde köylerine gelerek hem tatil yapıyor, hem de hasret gideriyor.

KİLİSEDE BARIŞ İÇİN HER GÜN DUA

Haberli Köyü'nde bulunan Mor Dodo Kilisesi Papazı Saliba Erden, kilisede her gün barış için dua ettiklerini belirterek, "Biz her gün Kilisede barış için, barış getirene dua ediyoruz. Biz bu akil insanları kutluyoruz, onlara da dua ediyoruz ki barış süreci sağlıklı olsun. Avrupa'da yaşayan Süryaniler de böylesi bir günü bekliyor. Ben İsviçre'de 20 yıl yaşadım. Sekiz sene önce döndüm. İnşallah bu süreç başarıyla sonuçlanacak. Süryaniler yine topraklarına döner.

Süryaniler bu barışa çok sevinecektir. Süreci destekliyoruz. Bütün Türkiye'nin sürece sahip çıkması gerekiyor. Biz umutluyuz, bizler hep barış olmasını istiyoruz. Biz hep bunun için dua edeceğiz" dedi.

"MEZOPOTAMYA'DA HERKESE YER VAR"

İdil Belediye Başkanlığı yaptığı dönemlerde faili meçhul bir saldırıda yaşamını yitiren Süryani Şükrü Tutuş'un oğlu ve Süryanilerle Dayanışma ve Hoşgörü Derneği Başkanı Robert Tutuş, "Süryani Derneği olarak barış sürecini destekliyoruz. Artık ölümler olmasın. Barışın, dostluğun, huzurun ve kardeşliğin pekişmesi için süreci sonuna kadar destekliyoruz. Barış süreci olumlu olursa, Avrupa'daki Süryani halkımız bölgeye geri döner ve bu bölgeye yatırım yapar, bölge gelişecek, huzur gelecek. Yaşanan derin acılar unutulur, kaybolur, huzur ve kardeşlik olur. Ben babamı bu olaylarda kaybettim. Bu acıları yaşadık, yaşanan acı olayları bir daha yaşamak istemiyoruz. Bölgeye huzur gelirse önce biz mutlu oluruz, çünkü acıyı biz yaşadık. Bu nedenle barış sürecini sonuna kadar destekliyoruz. Barış olursa kardeşlik olur, Süryani, Yezidi, Müslüman hepimiz kardeşçe yaşayabiliriz. Bu bölgede, yani Mezopotamya'da herkese yer var" diye konuştu.

"BİR SÜRYANİ'NİN OLMAMASI BİZİ ÜZMÜŞTÜR"

Bir süre önce oluşturulan 63 kişilik Akil İnsanlar arasında bir Süryani'nin olmamasının kendilerini üzdüğünü ifade eden Tutuş, "Seçilen 63 kişilik Akil İnsanlar arasında bir Süryani olmaması bizi biraz üzmüştür. Ama sonuna kadar destekliyoruz. Süryani bir vatandaşın akil insanlar gurubuna alınması temennimizdir. Süryani vatandaşların yaşadığı Turabidin Bölgesi'nden 500 bin Süryani vatandaş bu acılardan dolayı bölgeyi terk etti ve Avrupa’ya göç etti. Bu insanlar barış sürecini dört gözle izliyor ve bekliyorlar. Barış olursa bu insanlar topraklarına geri dönecektir. Geri dönüşten herkes faydalanacaktır, yatırım olacaktır. Bölge gelişecek, canlanacak ve turizme açılacaktır. Umudumuz bu barış sürecinin baltalanmamasıdır" şeklinde konuştu.

Süryani Haberli Köyü Muhtarı Şemun Güzel de, süreçten oldukça umutlu olduğunu belirterek, Türkiye'nin buna ihtiyacı olduğunu söyledi. Sare Köyü Muhtar Fikri Turan da barış sürecini sonuna kadar desteklediğini dile getirerek, "Biz barışı sonuna kadar destekliyoruz. Süryani halkı olarak da devamlı barışın yanında olduk. Günahtır, yazıktır her gün insanlar ölüyor. Barış olsun artık. 30-40 yıldır huzur kalmadı. Huzur olursa Avrupa'da yaşayan köylülerimizin hepsi geri döner" ifadesini kullandı. (skyturk360)