Dünyanın değişik ülkelerinde 1915 yılında yapılan soykırımda katledilenler için soykırım anıtları dikilirken, Suryaniler bir Seyfo anıtının da soykırımın gerçekleştiği topraklarda dikilmesini istiyor.

Süryanice dilinde Seyfo “kılıç” anlamına geliyor ve 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nda Hristiyan halklara karşı gerçekleşen Asuri (Süryani), Ermeni ve Pontus Rum halklarının soylarının büyük oranda yok edildiği soykırımı adlandırmak için kullanılıyor.

Soykırım konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan “Seyfo Center” ile “Orta Avrupa ve Almanya Asuri Federasyonu” Diyarbakır Sur İlçesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’a bir mektup yollayarak Eylül ayının ortalarında açılması planlanan “Ortak Acılar Anıtı”nın Asuri-Süryanilerin beklentilerini karşılamadığını belirtetek, belediyenin 1915 yılında katledilen Hıristiyan halklar için bir Seyfo anıtı dikeceğini umduklarını ifade etti.

Medyada çıkan haberlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan; Ermeni, Keldani, Kürt, Süryani, Yezidi, Müslüman ve Yahudiler için “Ortak Acılar Anıtı” dikileceği şekinde haberler çıktığı belirtilen mektupta “Aldığınız bu kararın çok yanlış bir karar olduğunu, acılarımıza daha fazla acılar katacağını ve bunu size bildirmeyi de dostluğumuzun bir gereği olarak bilmenizi isteriz. Çünkü böylesi bir formülasyonun, inkarcı güçlerin dolambaçlı bir şekilde 1915 soykırımını inkar etmesinden farkı yoktur. Aldığınız bu karar doğru olmakla beraber formülasyonun çok yanlış olduğunu bilmenizde yarar var” ifadelerine yer veriliyor.

Mektupta 1915 soykırımının hangi halk gruplarına karşı yapıldığı, bazı Kürt aşiretlerinin bu soykırımda yer aldığının birçok Kürt aydını ve kurumu tarafından dile getirildiği hatırlatılıyor, bundan dolayı da Asuri, Süryani, Yahudi, Ermeni, Kürt ve Müslümanların anısına yapılacak olan “Acılar Anıtı”nın Asuri-Süryanilerin anıtı olmayacağına vurgu yapılıyor.

“Sayın Başkan” diye başlayan mektubun son bölümünde, basında yer alan haberlerden yola çıkıp mektubu yazdıklarını belirten örgütler “Ümidimiz bunun böyle olmadığıdır. Sizi ve temsil ettiğiniz Sur Belediyesi’ni, halkımıza ve sorunlarına çok duyarlı bir belediye olarak biliyoruz. Halkımızı çok yakından ilgilendiren böylesi bir sorun üzerine ‘alınmış denilen kararı’ yeniden gözden geçirmenizi rica ederiz” dedikten sonra diyalog ve görüş alışverişine hazır olduklarını vurguluyor.

Konu hakkında ANF’ye bir açıklama yapan Seyfo Center Başkanı Sabri Atman, soykırım konusunda her zaman doğru ve güzelden yana tutum takınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’le Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın kendilerini anlayacaklarına inandığını belirtti.

Baydemir ve Demirbaş başta olmak üzere BDP’li Belediye Başkanlarının Asuri-Süryanilerin sorunlarına duyarlılık gösterdiklerini belirttikten sonra, “Soykırımın 100. Yıldönümüne ramak kala, eğer iki başkan kendilerine layık olan cesaretle Diyarbakır’da Seyfo anıtı dikerlerse, bu bütün Türkiye ve Dünyada yankı bulur. Soykırımını 100 yıldır inkar eden güçler hak ettikleri cevabı almış olurlar. Atacakları böylesi onurlu bir adımla da “Nobel Barış Ödülü”ne hak kazanırlar. En azından benim adaylarımın isimleri Osman Baydemir ve Abdullah Demirbaş olacaktır” şeklinde konuştu. (ANF)