Adıyaman'daki Süryani Kadim Cemaati'ne ait Mor Petrus-Mor Paulus Kilisesi, 18 aydır devam eden restorasyon çalışmalarının ardından "büyük ayin" ile açıldı. 13. Süryani Kadim Cemaati Büyük Ayini, dünyanın birçok ülkesinden ve Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden Süryanilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Adıyaman'daki Süryani Kadim Cemaati'ne ait Mor Petrus-Mor Paulus Kilisesi, 18 aydır devam eden restorasyon çalışmalarının ardından "büyük ayin" ile açıldı.

13. Süryani Kadim Cemaati Büyük Ayini, dünyanın birçok ülkesinden ve Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden Süryanilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri Yusuf Çetin, Suriye Halep Metropoliti Hanna İbrahim, Adıyaman Mor Petrus-Mor Pavlus Kilisesi Metropoliti Melki Ürek'in yönettiği ayinde, kilise korosu ilahiler okudu, Süryaniler dua etti, mum yaktı.

Patrik Vekili Metropolit Çetin, ayinin sonunda yaptığı konuşmada, yıllardır kilisenin kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen "büyük ayin"de, Adıyaman'da doğmuş, büyümüş ve bu şehirden göç etmiş cemaatlerinin bir araya geldiğini söyledi.

Cemaatin kendi topraklarını görmekten mutlu olduğunu ifade eden Çetin, her gelişlerinde Adıyaman'ı biraz daha gelişmiş bulmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Yusuf Çetin, şöyle konuştu:

"1999'dan bu yana İstanbul, Ankara ve İzmir Süryani Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri olarak kilisemizin gününde Mor Petrus ve Mor Paulus bayramında cemaatimle beraber Adıyaman'a geliyorum ve törene katılıyorum. Bu sene tekrar İstanbul'dan olsun, Güneydoğudan olsun, Türkiye'nin birçok bölgesinden ve özellikle yurt dışından ve Avrupa ülkelerinden İsveç'ten, Amerika'dan, Arap ülkelerinden hatta Avustralya'dan bile gelenler var. Bu bizde kutsal bir gelenektir ve 2 bin senedir böyle devam ediyor. Kilisenin gününde imanlılar ayine katılırlar. O Aziz'in ya da inancı uğruna şehit olmuş kişinin dualarla şefaatini beklerler.

Bizim ülkemiz çok güçlü bir ülke ve çok hassas bir dönemden geçiyor. Demokrasi yolunda ilerliyor. Dua ve temennimiz günden güne ülkemizin daha güçlü olması ve esenlik içinde yaşaması. Devlet büyüklerimize Allah yardımcı olsun. Biz Süryani toplumu olarak her zaman her yerde bulunduğumuz toplumun ve ülkenin yasalarına ve devlet büyüklerine saygılıyız. Ve o ülkede yaşayan tüm insanları seviyoruz. O ülkenin birlik ve beraberliği için gelişmesi için her zaman duacıyız. "

50 YIL SONRA GELDİ

Adıyaman, Malatya, Kahta, Gerger, Şanlıurfa ve Mezopotamya'da Süryanilerin çok eski ve zengin bir geçmişi olduğunu kaydeden Çetin, bu bölgede çok büyük din ve bilim adamlarının yetiştiğini, kiliselerin ve manastırların olduğunu hatta binlerce rahibin bu manastırlarda yaşadığını, ancak göç nedeniyle çoğunun yurt dışına gittiğini dile getirdi.

Adıyaman Mor Petrus-Mor Pavlus Kilisesi Metropoliti Ürek de ayinin kendileri için en üst düzeydeki manevi icraat olduğunu ifade etti.

ABD'de yaşayan Adıyamanlı Süryanilerden Mari Kaçolla ise "Çok sevinçli ve mutluyum. Bugün çok güzel şeyler oldu. 50 yıldır Amerika'da yaşıyorum ve sırf bugünü görmek için geldim buralara. Çünkü doğduğum yerlerin özlemini hep çektim. Eski dostlarımı ve arkadaşlarımı gördüm. Allah herkese bunları nasip etsin" dedi.

Ayinin ardından Yusuf Çetin, Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Suriye Halep Metropoliti Hanna İbrahim, yeni yapılan Metropolitlik binasını, kilise korosunun okuduğu ilahiler eşliğinde açtılar.

Ayine, ABD Adana Konsolosu Daria Darnell, Emniyet Müdürü Mehmet Bilici, İl Müftüsü Mehmet Şahin, sivil toplum örgütü temsilcileri, Adıyamanlılar ve çok sayıda davetli katıldı.

Haberler.com