Irak'taki IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınan Ezidilerin sağlık harcamaları karşılanmıyor. Suriyeli sığınmacılara tanınan hak, Irak'tan gelenlere tanınmıyor. Ezidiler, "Tedavi olabilmek için Kobani'den geldiğimizi söylemek zorunda kalıyoruz" diyor.

Mahmut Bozarslan’ın aljazeera.com.tr’de yer alan haberi şöyle:

Diyarbakır-Mardin Karayolu üzerindeki sığınmacı kampının kapısında gözlüklü bir çocuk.

IŞİD saldırılarından kaçan Ezidi bir ailenin 11 yaşındaki oğlu Fadıl Seydo, yakınlarının yardımıyla yürüyebiliyor, dolaşabiliyor. Gözlerinden ameliyat olması gerekiyor. Umutla, görebileceği günü bekliyor. Akrabası Şemo Rafo, Türkiye'deki hastanelerin Fadıl'ı kabul etmediğini söylüyor.

Rafo, “Daha önce Erbil’de ameliyat oldu. Şimdi ikinci kez olması lazım ama parası olmadığı için Türkiye'deki hastane kabul etmedi ve geri geldi. Ameliyat olmazsa kör olacak” diyor.

Benzer durumda olanlardan biri de Hayri Kasım. 4 yaşındaki oğlu Ferhan böbrek hastası. Kasım, başına gelenleri “Araştırma hastanesine götürdüm, ‘Siz Irak’tan geldiğiniz için bir yapamıyoruz’ dediler. Hiçbir şey yapamadan geri geldik. Sonra bir kez daha gittim, bu kez Kobaniliyim deyince, muayene ettiler” diye anlatıyor.

Irak'ta IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye’ye sığınan Ezidilerin sayısı Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği’nin (GABB) hazırladığı rapora göre, 20 bin 603. Güneydoğu’daki 17 belediyenin üyesi olduğu GABB, Diyarbakır’a 5 bin 735 Ezidinin geldiğini söylüyor.

Bunların yaklaşık 4 bini Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu bu kampta yaşıyor.

Ancak kampta yaşayanlar, sağlık harcamalarının karşılanmadığını, tedavi olamadıklarını söylüyorlar. Kampta kalanlar Ezidi olduklarını söyleyince geri çevrildikleri hastane kapısından, "Kobaniliyiz" deyince alındıklarını anlatıyor.

Ezidiler, mevsimsel hastalıklar dışında, genelde ortopedik, ürolojik, göz, kulak burun boğaz rahatsızlıkları nedeniyle hastanelere başvurma ihtiyacı duyuyor.

KAMP TEMSİLCİSİ: HASTANALERE GİDİP, DÖNEN ÇOK

Kampta yaşayanların temsilcisi Hacı Süleyman, acil durumlar dışında hastanelere gidemediklerini söylüyor:
“Acil bir durum olunca kabul ediyorlar, gidebiliyoruz. Ama normal zamanda kabul etmiyorlar. Nedenini ise, ‘Bize talimat verilmedi, sizin tedavi masraflarınız devlet tarafından ödenmiyor’ diye açıklıyorlar. Hastanelere gidip dönen çok, bir şey yapamıyoruz”

ÜNİVERSİTE: EZİDİLERLE İLGİLİ DÜZENLEME YOK

Ezidi ailelerin iddialarını Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Başhekimi Prof.Dr. Sait Alan’a sorduk. Alan, Ezidilerin sağlık masraflarının ödenmediğini doğruladı:
“Hayati tehlikesi olan, acil hastaların girişini mutlaka yapıyoruz. Masrafların çoğunu kendimiz hastaneden karşılıyoruz. Bu bizim için yük, ne kadar böyle gider bilmiyoruz. Belediyeyle görüşmelerimiz oldu, ‘Ödeyeceğiz’ dediler ama şu ana kadar herhangi bir ödeme olmadı. Ödeme olmazsa bile acile gelen her hastanın kabulünü yapıyoruz ama kronik hastalara birşey yapamıyoruz. Acil geldi diyelim, acil durumu stabil oldu, taburcu aşamasında bir ücret intikal ediyor, bu ücreti ödeyemiyorlar. Onlarda bizim hastanemizden çıkıyor, hastanemizin gideri artıyor. Ücreti alamamak bir yük ve zorluk yaşıyoruz. yasal bir değişiklik gerekiyor, Suriye’den gelenlere ödeniyor. Bunlarla (Ezidiler) ilgili gelen bir düzenleme yok.“