Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), Suriye'de yaşayan Çerkeslerin anavatanlarına dönmeleri için Rusya Büyükelçiliği önünde eylem yaptı.

KAFFED, Suriye'de yaşayan yaklaşık 100 bin Çerkes’in Anavatanlarına dönmeleri için bugün Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yaptı. Türkiye'de yaşayan Çerkesler bu taleplerini son dönemde tek kişilik, bireysel eylemlerle duyuruyorlardı.

Antalya, Bursa, Samsun, Maraş, Hatay ve Suriye'den gelen yüzlerce Çerkes, Büyükelçilik binası önünde toplandı. Suriye Çerkesleri Anavatan Yolunda pankartının açıldığı eylemde ''Suriye Çerkesleri ateş altında", “Vardık, varız, varolacağız", "Dönüş hakkı kotalanamaz", "Suriye Çerkesleri yalnız değildir'' dövizleri taşındı.

Suriye'deki çatışmalardan kaçıp Türkiye'ye gelen yaklaşık 500 Çerkes, Türkiye'deki Çerkesler tarafından misafir ediliyor ve ihtiyaçları karşılanıyor.

"RUSYA SESİMİZİ DUYMUYOR"

Kitle adına ilk konuşmayı yapan KAFFED Genel Sekreteri Murat Canlı, 2011 yılından beri Suriye'de yaşanan savaşın binlerce insanın ölmesine neden olduğunu belirtirken ''Binlerce insan Suriye'den kaçmak zorunda kaldı. Bunların başında Çerkesler geliyor. Suriye'de her gün yüzlerce kardeşimiz yurtlarını terk etmek zorunda kaldı'' dedi.

Tüm çağrılarına rağmen Rusya'nın seslerini duymadığını ifade eden Canlı ''Bugün yeniden sesimiz duyurmak için buradayız'' açıklamasını yaptı.

"148 YILLIK SÜRGÜN SONA ERSİN"

''Çerkes sürgünü sona erecek", "Suriye Çerkesleri anavatan yolunda", Susma haykır, savaşa hayır'' sloganlarının atıldığı eylem, Vacit Kadıoğlu'nun okuduğu basın açıklaması ile devam etti.

Açıklamasında Suriye'de yaşanan savaşa ve Çerkeslerin bölgede büyük sorunlar ve acılar yaşadığına dikkat çeken Kadıoğlu ''Karanlık entrikalara kurban edilip vatanlarından kopartılan Çerkesler, bir daha bu oyunlara gelmeyecek, ne Suriye'de ne Türkiye'de, bir daha kimsenin projelerine malzeme olmayacaktır'' dedi.

Kadıoğlu şöyle devam etti: "1864 Çerkes soykırımı ve sürgünü ile Çerkesleri anavatanlarından kopararak dünyanın dört bir tarafına savuran Çarlık Rusyası'nın mirasçısı ve devamı olan Rusya Federasyonu, tarihi ve insani sorumluluklarından daha fazla kaçmamalı. İki ateş arasında kalmış Suriye Çerkeslerinin vatanlarına dönmesinin önündeki her türlü engel derhal kaldırılmalı, kendi imkanları ile anavatanlarına dönemeyen Çerkeslerin acil ve sağlıklı tahliyesi için özel önlemler alınmalıdır."

Rusya ve Türkiye'ye çağrı yapan Kadıoğlu, Suriye'de yaşayan Çerkeslerin anavatanlarına dönmeleri için özel düzenlemeler yapılmasını, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçların karşılanmasını ve 148 yıldır devam eden Çerkes sürgününün sona erdirilmesi talebinde bulundu.

Eylem protesto alkış ve ıslıklarıyla sona erdi. (Erhan Demirtaş-Bianet / F5Haber)