Türkiye Suriye ilişkileri düşmanlık noktasına gelmişken şimdi de Türkiye-Suriye sınırına ikinci bir radar üssü kuruluyor.

Türkiye-Suriye sınırının sıfır noktasına uydu sistemli radar üssü kurulması Antakya halkını kaygılandırıyor. NATO tarafından kurulduğu söylenen radar üssünün ABD askerleri tarafından kullanılacağı, Suriye, İran, Irak ve Ortadoğu’yu izleme dinleme görevlerini gerçekleştireceği belirtiliyor.

Yayladağı ilçesinde Türkiye-Suriye sınırının sıfır noktasında bulunan Cebel-i Akra (Keldağ) zirvesinde yapımına başlanan uydu sistemli radar üssünün NATO tarafından yapıldığı ve ABD tarafından aktif olarak kullanılacağı ifade ediliyor.

İKİNCİ NATO RADAR ÜSSÜ OLACAK
2006 Yılında Amanos dağlarında yine NATO tarafından Kisecik mevkiinde kurulan uydu sistemli radar üssü tam kapasite ile çalışmaya devam ederken bu kez sınırın sıfır noktasına ikinci bir radar üssü kurulmasının kararı verildi ve yapımına başlandı. Antakya merkeze bağlı Kisecik köyü ile Arsuz beldesi arasında Amanos Dağları’nın zirvesine kurulu olan Kisecik Radar Üssü 770 metre rakımda bulunuyor. 2006 yılında açılan ABD Kisecik Radar Üssü, İskenderun Körfezi, Antakya merkez, Suriye ve Akdeniz karasularıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin çok net görüldüğü zirvede kurulmuş durumda.

Yeni kurulacak ikinci NATO radar üssü ise 1740 metre yükseklikte olacak. Yeni radar üssü, yerel halk tarafından Cebel-i Akra olarak bilinen Akdeniz’in Güneydoğusunda deniz kıyısından yükselen Keldağ’ın üzerine inşa edilecek.

BİRÇOK BÖLGEYE HAKİM OLACAK
Hatay hava koridorunun sıfır noktasında olması, İskenderun Körfezi ve Domuz Burnuna hakim yapısı, başta Suriye ve Kıbrıs olmak üzere Ortadoğu ülkelerini kuş bakışı çok net görebilmesi gibi strajetik konuma sahip olan Keldağ, Suriye’nin Keseb kentinin hemen üstünde bulunuyor.

Tarihi eserlerin de bulunduğu Keldağ’a çıkmak için dağın eteklerinde bulunan Teknecik jandarma karakolundan izin almak gerekiyor. 1740 metre yükseklikteki dağın zirvesinden, havanın net olduğu zamanlarda Kıbrıs’ın ışıkları çıplak gözle dahi görülebiliyor. Bir ay önce zirveye gidecek yolun yapımı ile çalışmalarına başlanan radar üssünün bir yıl gibi kısa bir sürede bitirilmesi hedefleniyor.

2006 yıllarında yine Hatay Kisecik köyü mevkiine NATO tarafından yaptırılan uydu sistemli radar üssü o dönemde ABD radar üssü olarak gündeme gelmişti. Altı yıl sonra tam da Ortadoğu’da tansiyonun yükseldiği bir dönemde ikinci bir radar üssünün çalışmalarına başlanması dikkat çekiyor. Keldağ’a NATO tarafından radar üssü kurulmasına başlanması bölgedeki tansiyonun giderek artmasına neden olacak.  (evrensel)