2014 Kış Olimpiyatlarının Sochi’de düzenlenmesi sebebiyle Çerkesler büyük tepki gösterdi. Tanınması istenen Soçi soykırımının 150. yılında Rusya’nın bu topraklar üzerinde olimpiyatlar düzenlemesine karşı olan Çerkesler, Taksim’de protesto düzenlediler.

Taksim’de yürüyecek Çerkesler önce Twitter’da toplandı. Çerkesler, atalarının yattığı yerlerde düzenlenecek Soçi Olimpiyatlarını protesto için önce Twitter’da bir araya geldiler. “Çerkesler Taksimde” hashtagiyle TT listesine girmeyi başararak uzun süre listede kaldılar.

Taksim’deki eyleme sayıca daha az kişi katılsa da Twitter üzerinden binlerce insan Çerkes Soykırımı’nın acısını paylaştı.

Çarlık Rusya’sının işgalci saldırılarına karşı yıllarca büyük bir direniş sergileyen, büyük kayıplar veren Çerkesler savaşı kaybedince topraklarından da olmuştu. Çerkes  Soykırımı’ndan sağ kalabilenler yurtlarından sürülmüş ve Osmanlı İmparatorluğu’nun uçsuz bucaksız topraklarına dağıtılmıştı.

Sürgün gemilerinin kalktığı ve binlerce Çerkes’in katledildiği Soçi’de Rusya şimdi 2014 Kış Olimpiyatlarını düzenlemek istiyor.

Çerkesler de 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı’nı sembolik tarihinden yola çıkarak her ayın 21’inde Taksim’de protesto eylemi düzenliyorlar.

Organizasyonunu Çerkes Hakları İnisiyatifi'nin yaptığı etkinliğe bu ay ilgi daha fazla oldu.

Çeşitli sloganları içeren dövizler Galatasaray Lisesi önünde toplananlarca Rusya Konsolosluğu önüne kadar taşındı.

“SOYKIRIM YAPANLAR OLİMPİYAT YAPAMAZ”

Her ayın 21'inde saat 21.00'de başlayan 'Soçi'de olimpiyatlara hayır' eyleminde yürüyüşle Galatasaray Lisesi'nin önünden Rus Konsolosluğu’na gidildi.

21 Mayıs1864'te Rus topraklarından sürülen Çerkesler, “atalarının kanları üzerinde slalom yapılamayacağını” söyleyerek, “Soykırım yapanlar olimpiyat yapamaz”, “Çerkesler Soçi'ye dur diyecek” gibi Türkçe ve Çerkesce sloganlar atarak yürüyüşlerini sürdürdü. Yaklaşık 200 kişilik grup, Rus Konsolosluğu önünde yaptığı basın açıklamasının ardından dağıldı. 

“Soykırım topraklarında olimpiyata hayır!” diyen Kenan Kaplan tarafından okunan basın açıklamasında şunlar dile getirildi:

Dünyanın vicdan sahibi insanlarına bir kez daha sesleniyoruz!

Rus emperyalizmiyle yaptığı uzun savaşta yenilgiye uğrayan ve ülkelerinin işgali sonrasında anayurdundan atılarak dünyanın dört bir yanına dağıtılan Çerkes halkı, hâlâ aldığı ölümcül darbenin tesirinden kurtulabilmiş değil.

Onca yıl sonrasında hâlâ yok oluş girdabında can çekişiyor.

Kremlin’in yeni çarları, kanımızı içtikleri bu topraklarda şimdi de kış olimpiyatları düzenlemek istiyor.

Bu saygısızlığı, asla kabul etmiyor; red ve protesto ediyoruz.

Ve tepkimizi ortaya koymak için de, 2014 yılında yapılacak olimpiyatlara kadar her ayın 21’inde saat 20.00’de İstanbul Galatasaray Lisesi önünde toplanacak, pankartlarımızla, sloganlarımızla Rus konsolosluğuna yürüyerek 21.00’da soykırımcıları ve onları hoş gören zihniyeti protesto edeceğiz.

İşte bugün 2. eylemimizi gerçekleştiriyoruz.

Sadece bunlarla da kalmayacak, benzer eylemleri gücümüzün yettiği bütün alanlara yayacak, bunu soykırımcılardan hesap sorulacağı ve Çerkeslerin mağduriyetinin giderileceği güne kadar devam ettireceğiz.

Buna, şu anda burada bizimle beraber olduğuna inandığımız atalarımızın aziz ruhları da şahit olsun. (Demokrat Haber)