Irak’ta Kürtlere yönelik soykırım politikasının sonucu olarak kaybedilenlere ait bir toplu mezar daha ortaya çıkarıldı. Semave şehrine bağlı Busay bölgesinde, toplu mezara gömülen 56 kişiye ait ceset bulundu.

Federe Kürdistan Yönetimi, Enfal ve Şehitler Bakanı Aram Ahmet, Bağdat’ın güneyindeki Semave kentinin Busay bölgesinde, Saddam Hüseyin diktatörlüğü döneminde katledildikten sonra toplu mezarlara gömülen 56 kişiye ait ceset bulunduğunu açıkladı.

Ahmet, ceset ve kemiklerin incelenmek üzere getirildiği Süleymaniye’deki Şoreş Hastanesi’nde düzenlediği basın toplantısında, alınan bir ihbar üzerine 11 gün önce Enfal ve Şehitler Bakanlığı’na bağlı timlerin, tespit edilen bölgede kazı çalışmaları yaptığını aktardı.

Kazılar sonucu 56 kişiye ait ceset bulunduğunu, cesetlerin, incelemeler sonucu Nugreselam Cezaevi’nde tutulan mahkumlara ait olduğunun anlaşıldığını kaydeden Ahmet, şunları söyledi:

“Nugreselam Cezaevi, 1960 yılından bu yana var. 1988’deki Enfal hareketi sırasında birçok Kürt vatandaşını oraya götürdüler. Zira kemiklerle birlikte bulunan elbise parçaları Kürt elbiseleri ve bunlar Germiyan bölgesine ait. Bu cezaevi işkenceler nedeniyle halkın arasında ‘ölüm yolu’ olarak biliniyor. Cesetlerini bulduğumuz kişilerin, açlıkla ve işkenceyle katledildiğine dair bulgu ve bilgilere ulaştık. Hatta bazılarının diri diri gömüldüğü belirtiliyor. Aralarında çocuk, kadın ve gençler var. Hastahanede kemik araştırma tespiti yapıldıktan sonra törenle yeni mezar yerlerine nakledilecekler.”

“Maalesef 25 yıl sonra hala insanlarımızın cesetlerini buluyoruz. Bu, çok acı bir şey” diyen Ahmet, “Biz Kürdistan yönetimi olarak toplu mezarlar dosyasının peşini bırakmayacağız. Ayrıca cesetlerin sahibi aileler için tazminat davaları açacağız” şeklinde konuştu. Kürtlere ve Şiilere yönelik soykırım politikası sonrası çok sayıda toplu mezar bulumuştu.

BASKIN: 6 ÖLÜ


Öte yandan Bağdat’ta silahlı kişilerin bir “randevuevine” düzenlediği saldırıda 6 kişinin öldüğü belirtildi. Sabahın erken saatlerinde Bağdat’ın değişik semtlerinde 2 kadının cesedinin bulunduğu da belirtildi. Her iki olaya ilişkin soruşturma sürdürülüyor. (Özgür Gündem)