TRT tarafından bu yıl düzenlenecek 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenlikleri'ne, Abhazya Cumhuriyeti'nin de katılımcı devlet olarak ilan edilmesi ve bunun Türkiye kamuoyuna duyurulması, Türkiye'de yaşayan Çerkesleri çok sevindirmişti.

Ancak 2 Nisan 2013 tarihinde TRT'nin resmi sitesinde Abhazya Cumhuriyeti adı, Gürcistan'ın siyasi baskıları nedeni ile "Gürcistan Abhazya Özerk Cumhuriyeti" olarak yayınlandı.

Bunun üzerine Türkiye'deki Çerkeslerin coşku ve sevinci infiale dönüştü.

Çerkesler, TRT'nin bu geri adımını ve Türk dış işlerinin siyasi hamlesini, ''çocuk bayramı'' olan 23 Nisan Çocuk ve Egemenlik Bayramı'na yakıştıramadıkları, Türkiye'de 5 milyondan fazla Çerkes’in yaşadığı gerçeğinin, yetkililer tarafından görmezlikten gelindiği için bugün sosyal medyada durumu protesto etti.

TRT'yi protesto eden Çerkesler; TRT'yi özür dilemeye de davet ederek, Türk dış işlerini gereğini yapmak üzere göreve çağırdılar.

Twitter'da kısa zamanda TT olan, ''BağımsızAbhazya BağımlıTRT'' başlığı ile binlerce tweet atan Çerkesler hala twitter'da tepkilerini dile getirmeye devam ediyor.

ABHAZYA

Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan Cumhuriyeti'nden 1994 yılında bağımsızlığını ilan etmiş de facto (fiili) bir devlet. Rusya, Nikaragua, Venezuella, Nauru, Vanuatu, Tuvalu tarafından tanınıyor. 9 yıldır kendi kendini yöneten ülke hukuki olarak henüz Gürcistan ile sorununu çözebilmiş değil. Gürcistan özerk yönetim olarak, bölgenin eski statüsünün korunmasından yana.

(Mehmet Göcekli / Demokrat Haber)