Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi’nin açıkladığı verilere göre, geçtiğimiz şubat ayında 21 gün, Mart ayının ilk 22 gününde ise 13 gün biber gazı kullanıldı.

"Şubat ayında 21 gün 16 ilde çeşitli kimyasal silahlar kullanıldı."

"İstanbul, Şırnak, Ankara, Diyarbakır gibi kentlerde farklı günlerde gaz fişeği, sprey tabancasıyla yakın mesafeden, TOMA suyunun içinde vb şekillerde kimyasal silah kullanıldı."

"Bir defadan fazla yoğunlukla maruz kalanların yaş aralığı 15-25 yaşlarında ancak İstiklal Caddesi’nde altı aylık bebek ve 80 yaşındakilerin de biber gazına maruz kaldıkları tespit edildi. En az iki kişi gözünü kaybetti."

İnisiyatif mart ayının 22 sine kadar 13 gün boyunca 18 ilde yaşayan sivillerin de gaza maruz kaldığını bildirdi.

Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi’nin verdiği bilgilerin bazıları şöyle:

Mart ayının 11-13 tarihlerinde Berkin Elvan'nın ölümü ve ardından yapılan cenaze törenine ve illerdeki anmalara yapılan müdahalelerde Dersim de 30 yaşındaki çevik kuvvet polisi gazdan etkilenip yaşamını yitirdi.

Dersim’deki müdahalelerde fişekten kaynaklanan yaralanmalar yaşandı.

TÜİK in verilerine göre, sadece İstanbul’un Kadıköy, Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş ilçelerinde yaşayan 1 milyon 272 bin kişi biber gazına maruz kaldı.

'TÜM CANLILARA ZARARLI'

İnisiyatif biber gazının öldürücü etkisinin olabileceğine dikkat çekti ve bedende geri dönüşü olmayan yaralanmalara, uzuv kayıplarına sebep olabileceğini hatırlattı.

"Biber gazı tür ayrımcılığı yapmaz. Tüm canlılara zarar verir. Nitekim Haziran Direnişi’nde de onlarca sokak hayvanı ölmüştür ve anlamlandıramadıkları bu saldırılar karşısında psikolojik travma geçirmişlerdir."