Smithsonian dergisi dünya genelindeki insanların neden yüzde 20'sinin sivrisinekler için daha "çekici" olduğunu araştırdı. Bira sevenleri üzecek bu araştırmanın sonucunda sivrisineklerin mayaya bayıldığı ortaya çıktı!

Bir Smithsonian dergisi yazarı konuyla ilgili yazdığı yazısında "bir bira şişesinden içilecek birkaç yudum bile sizi sivrisinekler için daha 'çekici' yapmaya yeter" dedi. Sivrisineklerin maya sevmesinin yanı sıra alkolun içindeki ethanol miktarının vücut ısısını artırması da sivrisineklerin hedefi olmayı kolaylaştırıyor.

Uzmanlar kan grubundan, metabolizmaya, hamilelikten, egzersiz yaparken salgılanan ter miktarına kadar pek çok şeyin sivrisineklere "çekici" gelebileceğini söylüyor.

EGZERSİZ YAPIYORSANIZ ISIRILMA RİSKİNİZ YÜKSEK

Örneğin terdeki laktik asit ve başka diğer maddeleri koklayabilen sivrisinekler böylece avına daha kolay ulaşıyor. Bu yüzden, eğer koşuyorsanız ya da egzersiz yapıyorsanız, daha hızlı nefes aldığınız ve terlediğiniz için ısırılma riskiniz daha yüksek.

Sivrisineklerin hedefi olamk için kan grupları da çok önemlidir. Eğer "A" ya da ama asıl "0" grubuysanız sivrisineklerin en gözde yemeğisiniz.

HAMİLE KADINLAR DA RİSK ALTINDA

Şişmanlar da sivisineklerin gözdesi arasında... Örneğin hamilelerin sivrisinek ısırığına maruz kalma riski hamile olmayan kadınlarla karşılaştırıldığında daha yüksek. Gebeliğin son safhalarında olan kadınların nefes verme oranı yüzde 21 artıyor ve nefesteki nem ve karbondioksit sivrisinekleri çekiyor. Hamile kadınların karın bölgesinde yaklaşık 1 derecelik daha yüksek sıcaklık olduğundan, bu, vücudun, ter yoluyla, sivrisineklere çekici gelen maddeler salgılamasına yol açıyor.

SİYAH VE KIRMIZI CEZBEDİYOR

Koyu renk elbise giyenlerin, açık renk giyenlere oranla, sivrisinekleri daha çok cezbettiğini belirtiliyor. Sivrisinekleri en çok çeken iki renk siyah ve kırmızı. En az çeken renk ise sarı. (ntvmsnbc)