Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Sivas’ta en son 20 yıl önce, Madımak Katliamı’nın yaşandığı 2 Temmuz 1993’te düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri’ni bir kez daha gerçekleştireceğini açıkladı.

Katliamın 20. yılında, 29-30 Haziran tarihlerinde düzenlenecek etkinliğe çok sayıda aydın, yazar, şair, sanatçı ve gazeteciyi davet edecek olan PSAKD, etkinlikleri Sivas Cemevi’nde yapmayı planladıklarını da duyurdu.

KEMAL BÜLBÜL: ‘TARİHE BORCUMUZ VAR’

Etkinlikler ile ilgili olarak Cumhuriyet gazetesine konuşan PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül, kültürel ve inançsal olarak çok renkli bir kent olan Sivas’ta devlet politikasıyla tek tipleşmenin yaşandığını kaydetti. Pir Sultan’ın idamı, 4 Eylül 1978’de Alevilerin göçe zorlandığı katliam ve Madımak Katliamı nedeniyle tarihe borçları olduğunu belirten Bülbül, kültürle ve inançsal yönden söyleşi ve panellerin olacağı şenliklere herkesi davet etti.

Bülbül, etkinlik yapmak için Sivas Valiliği’nden izin almaya gerek olmadığını da sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Kentte 1-4 Temmuz 1993’te düzenlenen 4. ve son şenliğe Aziz Nesin, Arif Sağ, Muhlis Akarsu, Metin Altıok, Behçet Aysan, Uğur Kaynar, Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Hasret Gültekin, Asaf Koçak gibi çok sayıda aydın, yazar, şair ve sanatçı katıldı.

Etkinliklerin ikinci gününde, 2 Temmuz 1993’te önce kültür merkezi ve valiliğe saldıran faşist güruh, daha sonra etrafını sardığı Madımak Oteli’nde 33’ü aydın, 2’si otel görevlisi 35 kişiyi katletti.

Saatler süren saldırıda herhangi bir polis-asker müdahalesi ile karşılaşmayan katiller, katliamdan sonraki yıllarda aranmadı, arandığında bulunamadı, bulunduğunda yakalanmadı. Katliamın düzenlenmesinde parmağı olan bazı kişiler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi kamu kurumlarında görev aldı.

Katliam ile ilgili dava ise 13 Mart 2012’de zamanaşımından düştü. Başbakan Tayyip Erdoğan zamanaşımı kararını “Hayırlı olsun” diyerek değerlendirdi.

Madımak Katliamı’ndan sonra kent merkezinde bir daha düzenlenemeyen şenlikler, Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyüyle sınırlı kalıyordu. (Sendika.Org)