Kuş türleriyle ilgili çalışmalar yapan Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, kuş cenneti Filyos’ta kuş fotoğrafı çekerken sahilden gelen silah seslerini duymuş, sahile gittiğinde silahla vurulmuş altı yunusla karşılaştı.

Ölü yunusları ve yunusları vurduğu ileri sürülen balıkçıları ellerinde silahla fotoğraflayan Sözen, fotoğrafları Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’ne teslim ederek ihbarda bulunmuş, konuyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında balıkçılar gözaltına alınmıştı.

YUNUSLAR BULUNAMADI

Olayın ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi, Çaycuma İlçe Jandarma Komutanlığı ve Amasra Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı ekipleri bölgede inceleme yaptı. Ancak bölgede Prof. Dr. Sözen’in fotoğraflarını çektiği ölü yunuslar bulunamadı. Bölgedeki balıkçı barınağında yarı baygın bir yunus ile çok önce ölen ve çürümeye yüz tutmuş bir yunus belirlendi.

BALIKÇILAR SUÇLAMALARI REDDETTİ 

Prof. Dr. Sözen’in çektiği fotoğraflarda tespit edilen elleri silahlı balıkçılar 64 yaşındaki H.T. ve 47 yaşındaki A.D. yunusları vurmadıklarını ileri sürerek suçlamayı kabul etmedi. Silahla vurulan yunusların da bulunamaması üzerine balıkçılar ‘delil yetersizliği’nden serbest bırakıldı.