Seyit Rıza, 15 Kasım 1937'de aralarında oğlunun da bulunduğu 6 kişiyle birlikte, 'Devlete karşı gelmek, isyan çıkarmak, isyanı yönetmek ve liderlik edip, vatana ihanet suçundan' idam edildi.

Seyit Rıza ve arkadaşlarının cenazeleri askerler tarafından bilinmeyen bir yere gömüldü ve mezarlarının yeri bugüne kadar açıklanmadı.

HEYKELİ DİKİLDİ, EMNİYET SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Tunceli Belediye Başkanı BDP 'li Edibe Şahin, vatana ihanet suçundan idam edilen Seyit Rıza'nın beton bir zemine oturmuş halde yaptırdıkları heykelini 29 Temmuz 2010 günü kentin Kışla Meydanı'nda milletvekillerinin de katıldığı törenle açtı. Seyit Rıza'nın heykelinin dikilmesinin hemen ardından Tunceli Emniyet Müdürlüğü, fotoğraf ve kamera görüntüleri ile Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, heykelin dikilmesinin yasalara aykırı olup olmadığının araştırılıp tespit edilerek, gerekli işlemlerin yapılması konusunda suç duyurusunda bulundu.

'SUÇ UNSURU YOK'

Tunceli Emniyet Müdürlüğü'nün yaptığı suç duyurusunun savcılık tarafından 2 yıl aradan sonra sonuçlandırıldığı ortaya çıktı. Heykelle ilgili geçen yıl Nisan ayında karar alan savcılık, Seyit Rıza'nın heykelinin dikilmesiyle ilgili suç olabilecek herhangi bir delil ya da bulguya rastlanılmadığı ve suç unsurunun oluşmadığı gerekçesiyle kavuşturmaya gerek görülmediği kararı verdiği ortaya çıktı.

ŞAHİN: BRONZDAN YENİSİNİ YAPACAĞIZ

Seyit Rıza'nın helkelini yaptıran Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, heykelin kaldırılacağını düşündükleri için bronzdan yapmadıklarını belirterek şunları söyledi:

"Biz heykeli yaptırdığımız zaman Türkiye 'nin demokratikleşmesi konusunda ciddi tartışmalar vardı ve heykelin kaldırılabileceğini düşündüğümüz için bronzdan yapmadık. Sert plastikten yaptık. Şimdi bronz bir heykel ve Dersim katliamı sırasında katledilen kadınları sembolize eden daha farklı bir heykel yapıyoruz. Seyit Rıza'nın heykelini de yeniden bronz olarak yaptıracağız."



Belediye Başkanı Edibe Şahin, yargının böyle bir karar vermesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Devlet artık bu karardan sonra Dersim katliamı ile yüzleşmelidir" dedi.

MECLİS KARARI VE VALİLİK ONAYI ALINMAMIŞ

Tunceli Belediyesi yetkilileri, kentte bir yere heykel dikilmesi prosedürüne göre önce Belediye Meclisi'nde karar alınması ve bu kararın Valilik makamına onay için gönderilmesi gerektiğini belirtti. Valiliğin kararı onaması halinde heykelin belirlenen yere dikilebileceğini kaydeden yetkililer, valiliğin onamaması halinde ise belediyeye iade ettiğini, buna karşı belediyenin de idare mahkemesine gitme hakkı bulunduğunu söyledi. Ancak Seyit Rıza heykeli dikilirken Belediye Meclis'inde karar alınmadığı, Valiliğe de başvurulmadığı belirtildi. Heykelin 'halkın talebi' denilerek dikildiği kaydedildi. (haber7)